Anthony Bourdain wybitny twórca

Anthony Bourdain wybitny twórca – nie jest to epitafium, ale rodzaj refleksji nad tym, co robił ten wybitny twórca telewizyjnego ekranu.


Anthony Bourdain wybitny twórca

Anthony Bourdain wybitny twórca

Odszedł nagle Anthony Bourdain. Nie piszę specjalnie, ani wielki kucharz, ani smakosz, ani celebryta, albowiem ta wielka medialna osobowość sięgała o wiele dalej i głębiej, niż opisywanie kuchni, lub gotowanie w plenerze.

Zdziwiły mnie wpisy na Facebooku, że dzięki Anthony’emu Bourdainowi ludzie niby poznali taką, czy ową kuchnię, przekonali się do gotowania etc. Albowiem z tego, co mi wiadomo, kucharzem był on nieszczególnie wybitnym, a to o czym opowiadał zajadając w Hanoi, Timbuktu, czy Pernambuco, z kuchnią miało zazwyczaj niewiele wspólnego.

Przecież jego programy tak, jak dobry kryminał nie traktuje wcale o zbrodni, nie traktowały tak naprawdę o kuchni – Anthony Bourdain używał kuchni, jako wytrycha, żeby poznać dane społeczeństwo, złożoną jego kulturę, politykę, socjologię, historię etc.

Owszem, jego konkluzje czasami były naiwne, rzadziej nietrafione, ale zawsze jego przemyślenia były niezwykle interesujące i bardzo osobiste. Mówi się, (słusznie), że nie ma gorszej telewizji, niż ta amerykańska, ale nie dotyczy to w najmniejszym stopniu Tony’ego i programów, które tworzył. To była telewizja na najwyższym poziomie światowym, przełomowa, bezkompromisowa i wybitna – każdy program był swoistą podróżą w głąb danego kraju, czy miasta, niezadowalającą się powierzchownymi pułapkami turystycznymi, zewnętrzną politurą i prostymi rozwiązaniami. To była telewizja, kiedy jest najlepsza.

Nie wiem, co skłoniło tego wybitnego twórcę do targnięcia się na swoje życie, ale wiem, że będzie mi jego i jego fenomenalnych programów bardzo brakowało w moim życiu.

Amen

 

 

Anthony Bourdain

Anthony Michael „Tony” Bourdain (ur. 25 czerwca 1956 w Nowym Jorku, zm. 8 czerwca 2018 w Kaysersberg-Vignoble) – amerykański szef kuchni, osobowość telewizyjna i pisarz pochodzenia żydowskiego ze strony matki i francuskiego ze strony ojca.

Życiorys

Urodził się w Nowym Jorku jako syn Gladys (z domu Sacksman) Bourdain, redaktor „New York Times”, i Pierre’a Bourdaina (zm. 1988), producenta muzyki klasycznej Columbia Records. Miał brata. W 1973 ukończył Dwight-Englewood School w Englewood, w stanie New Jersey. Przez dwa lata uczęszczał do Vassar College. W 1978 kształcił się w Kulinarnej Szkole Amerykańskiej (Culinary Institute of America) w Hyde Park w stanie Nowy Jork, gdzie uczęszczali także m.in.: Michael ParéMaciej Kuroń czy Paul Bocuse.

W 2000 zyskał rozgłos dzięki autobiograficznej książce Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, na podstawie której powstał serial komediowy Kill grill.

Na kanałach Travel Channel i Kuchnia+ prowadził telewizyjne programy kulinarno-podróżnicze: A Cook’s Tour (2002-2003), Anthony Bourdain: No Reservations (2005), The Layover (2011-2013), Anthony Bourdain: Parts Unknown (2013-2014) i Jeremiah Tower: The Last Magnificent (2016). Był także jurorem w brytyjskiej i amerykańskiej edycji programu The Taste.

Wystąpił w dramacie sensacyjnym Uwe Bolla Far Cry (2008) jako naukowiec u boku Tila Schweigera, programie edukacyjnym Nickelodeon Yo Gabba Gabba! (2010) jako dr Tony, serialach animowanych – Archer (2013) i Sanjay i Craig (2015) oraz komediodramacie biograficznym Big Short (The Big Short, 2015) z udziałem Christiana BaleSteve’a CarellaRyana Goslinga i Brada Pitta.

Po rozwodzie z Nancy Putkoski, 20 kwietnia 2007 ożenił się z Ottavią Busią, z którą miał córkę Ariane (ur. 9 kwietnia 2007).

8 czerwca 2018 ciało Anthony’ego Bourdaina powieszone na pasku od szlafroka, odkrył w pokoju hotelu Le Chambard w Kaysersberg-Vignoble (departament Górny Ren) jego francuski przyjaciel, Eric Ripert, współwłaściciel i szef kuchni Le Bernardin w Nowym Jorku, jednej z najbardziej znanych restauracji w Stanach Zjednoczonych. Prokuratura uznała, że było to samobójstwo.


#AnthonyBourdain