Bakłażany pod jogurtową pierzynką

Bakłażany pod jogurtową pierzynką – to znakomita sałatka z bakłażanów na zimno, która jest nie tylko wyśmienita, ale także banalnie prosta w przygotowaniu.

Na tę sałatkę tak, jak to zazwyczaj bywa wpadłem zupełnie przypadkiem, kiedy kiedyś w gracji poszedłem na kebaba, ale zobaczyłem ją na wystawie i nie wiedząc o niej absolutnie nic, wiedziony moją kulinarną ciekawością, kazałem sobie ją podać i oniemiałem z zachwytu. Bakłażany pod pierzynką z jogurtu to zaiste pokarm Bogów. Co prawda bardzo wiele zależy od samych bakłażanów, a te w Grecji były słodkie, jak melony, ale także w Polsce można trafić na całkiem smaczne – rekomenduję jednak udać się na targ, albo do warzywniaka, a nie koniecznie do supermarketu, bo te w supermarkecie często są z Chin i niestety nie grzeszą dobrym smakiem.

Niewątpliwą zaletą tego dania, jest także to, że prawie robi się same, a smak jego przechodzi wszystkie oczekiwania.

Bakłażany pod jogurtową pierzynką

 

BAKŁAŻANY POD JOGURTOWĄ PIERZYNKĄ (4 osoby)

2 duże bakłażany

400 g kremowego jogurtu typu greckiego

3 duże ząbki czosnku

sól, oliwa i słodka mielona papryka do smaku

1. Włożyć bakłażany na kratkę w piecyku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza i piec przez 2 godziny.

2. Pozwolić im całkiem ostygnąć.

3. Przeciąć skórkę i wyciągnąć miąższ, po czym pokroić go niedbale na grube kawałki.

4. Wymieszać jogurt z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i solą i przykryć bakłażany pierzynką z jogurtu

5. Oprószyć papryką i polać kilkoma kroplami oliwy

Gotowe!

Najlepiej ta sałatka smakuje z płaskim chlebem typu pita, albo lawasz, ale doskonale nadaje się także świeża bagietka.

SMACZNEGO!!!

Bakłażany pod jogurtową pierzynką

Psianka podłużna

Psianka podłużna (Solanum melongena) to prawidłowa nazwa botaniczna gatunku roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta jednak znana jest głównie pod zwyczajowymi nazwami jako oberżyna lub bakłażan, ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Psianka_pod%C5%82u%C5%BCna


#baklazan #oberzyna #salatka