Befsztyk marynarza – Sjömansbiff

Befsztyk marynarza (Sjömansbiff) – to klasyczne danie domowej kuchni szwedzkiej, które jest niezwykle łatwe w przyrządzeniu. A jak zaskakująco pyszne!

Befsztyk marynarza to absolutna klasyka szwedzkiej kuchni domowej. Nazwa wzięła się stąd, że jako danie jednogarnkowe, było łatwe do przyrządzenia na statkach, a ponieważ często było krucho ze słodką wodą pitną, używa się w nim piwa.

 

 

Befsztyk marynarza (Sjömansbiff) 

 

 

Befsztyk marynarza (Sjömansbiff) (6 osób)

500 g górnej zrazowej pokrojonej w cienkie plastry

2 łyżki stołowe masła

3 cebule

12 ziemniaków

1 butelka (33 cl) jasnego piwa

1 buljonetka wołowa

100 ml wody

1 łyżka stołowa sosu sojowego

1 łyżka stołowa cukru

1 pęczek zielonej pietruszki

pieprz i sól do smaku

 

 

  • 1. Podsmaż plastry mięsa na patelni.
  • 2. Pokrój cebulę w półtalarki, a ziemniaki w talarki.
  • 3. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami ziemniaki, cebulę i mięso. zacznij i zakończ warstwą ziemniaków. Posypuj każdą warstwę cukrem, solą i pieprzem.
  • 4. Na koniec polej sosem sojowym, piwem i rozpuszczoną w ciepłej wodzie buljonetką.
  • 5. Przykryj naczynie przykrywką i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni na mniej więcej półtorej godziny. Po wyjęciu posyp drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Gotowe!!!

 

 

Klasycznie podaje się to danie z ogórkami konserwowymi i sałatą lodową, ale fasolka szparagowa i konfitura z borówek też znakomicie pasuje.

SMACZNEGO!!!


#wołowina