Befsztyk marynarza – Sjömansbiff
Befsztyk marynarza (Sjömansbiff) – to klasyczne danie domowej kuchni szwedzkiej, które jest niezwykle łatwe w przyrządzeniu. A jak zaskakująco pyszne!
Befsztyk marynarza to absolutna klasyka szwedzkiej kuchni domowej. Nazwa wzięła się stąd, że jako danie jednogarnkowe, było łatwe do przyrządzenia na statkach, a ponieważ często było krucho ze słodką wodą pitną, używa się w nim piwa.
Befsztyk marynarza (Sjömansbiff) (6 osób)
500 g górnej zrazowej pokrojonej w cienkie plastry
2 łyżki stołowe masła
3 cebule
12 ziemniaków
1 butelka (33 cl) jasnego piwa
1 buljonetka wołowa
100 ml wody
1 łyżka stołowa sosu sojowego
1 łyżka stołowa cukru
1 pęczek zielonej pietruszki
pieprz i sól do smaku
- 1. Podsmaż plastry mięsa na patelni.
- 2. Pokrój cebulę w półtalarki, a ziemniaki w talarki.
- 3. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami ziemniaki, cebulę i mięso. zacznij i zakończ warstwą ziemniaków. Posypuj każdą warstwę cukrem, solą i pieprzem.
- 4. Na koniec polej sosem sojowym, piwem i rozpuszczoną w ciepłej wodzie buljonetką.
- 5. Przykryj naczynie przykrywką i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni na mniej więcej półtorej godziny. Po wyjęciu posyp drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Gotowe!!!
Klasycznie podaje się to danie z ogórkami konserwowymi i sałatą lodową, ale fasolka szparagowa i konfitura z borówek też znakomicie pasuje.
SMACZNEGO!!!
#wołowina