Bitki a’ la Kempinsky

Bitki wołowe, czyli inaczej zrazy wołowe, są jednym z moich ulubionych dań z wołowiny.

 

bitki_wołowe_2Życie reżysera jest życiem na walizkach. Reżyseruję w różnych miastach i jedną z najważniejszych rzeczy na wyjazdach jest znalezienie odpowiedniej knajpy, której jedzenie nie rozwali mi żołądka.

Najlepsze jadłodajnie są takimi, w których podaje się domowe jedzenie, a jeżeli mają w menu bitki, od razu mogą liczyć na mnie, jako na stałego klienta.

Dzisiaj jestem z siebie cholernie dumny, bo wymyśliłem nowy przepis na klasyczne bitki wołowe w sosie piernikowym z dodatkiem kwasu chlebowego, czerwonego wina i octu balsamicznego (sic !) i wyszły tak pyszne, że można oszaleć.

Mimo, że jadłem je zaledwie pół godziny temu, to na samą myśl o nich, kiedy to piszę leci mi znowu ślinka.

Dobrze, nie będę Wam już przedłużał tej męki i służę tym bardzo prostym przepisem:

 

BITKI WOŁOWE A’LA KEMPINSKY (6 osób)

1 kg łopatki wołowej

3 duże cebule

250 cl czerwonego wina (ja użyłem Kadarki)

piernik_duet

250 cl kwasu chlebowego (kupcie najlepiej razowy i koniecznie taki na prawdziwym słodzie a nie na aromatach E)

500 cl wody

6 twardych pierniczków typu serca w lukrze (ja użyłem takich z lukrem i czekoladą firmy Tago – patrz obrazek)

3 bulionetki wołowe (są prawie tak samo dobre, jak własnoręcznie ugotowany bulion. NIE UŻYWAJCIE kostki bulionowej!)

1 nakrętka czerwonego octu winnego

olej do smarzenia

sól i pieprz do smaku

 

1. pokrój łopatkę w plastry w poprzek włókien i rozbij tłuczkiem na cienkie bitki

2. pokrój cebule w półtalarki i wrzuć do dużego garnka (najlepiej bigośnika) zeszklij na oleju lub oliwie

3. posól i popierz bitki i smaż w wysokiej temperaturze na małej ilości oleju (rzepakowego, z pestek winogron, albo arachidowego – powinien być bezzapachowy i z wysoko temperaturą dymienia.) Ja smażę na osobnej patelni i sukcesywnie dorzucam do gara z cebulą.

bitki_wołowe4. dolej kwas chlebowy, wino i wodę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do bardzo małego (Powinno tylko powoli pyrkotać).

5. dorzuć bulionetki i wymieszaj, żeby się rozpuściły

6. pokrój pierniczki na duże kawałki i zmiel w malakserze, albo posiekaj je drobno. (ja wrzucam je nie usuwając lukru i czekolady przez co sos dostaje dodatkowego kopa.)

7. Wrzuć pierniczki do sosu i mieszaj. Po jakiś 10 minutach rozpuszczą się całkowicie i zagęszczą wspaniale sos. Dolej nakrętkę octu balsamicznego.

8. Gotuj 60 minut na bardzo małym ogniu.

Podawaj klasycznie z ziemniakami, albo jak kto woli z ryżem, kluseczkami kładzionymi, albo makaronem z kiszonym ogórkiem, albo sałatki z kapusty i papryki konserwowej.

Smacznego!!!

Bitki wołowe, czyli inaczej zrazy wołowe:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zrazy

__________________________________________________________________________________________
#Kulinaria #BitkiWołowe #Wino #CzerwoneWino