Boczek smażony z ziemniakami

Boczek smażony z ziemniakami, to nic innego niż szwedzka pyttipanna, czyli co popadnie na patelni. Danie wywodzące się z szwedzkiej kuchni domowej.

 

Boczek smażony z ziemniakami

 

W oryginalnym przepisie surowy boczek wędzony jest uzupełniany mięsem wołowym i podawany z sadzonym jajkiem i marynowanymi w occie burakami, ale ja wolę sam boczek z cebulą i ziemniakami, który na końcu zagęszczam kremówką. Taka bardziej wykwintna, ale niemniej szybka i przepyszna wersja pyttipanna.

 

BOCZEK SMAŻONY Z ZIEMNIAKAMI (2-3 osoby)

8 ziemniaków typu sałatkowego

500 g wędzonego surowego boczku

2 duże cebule

200 ml kremówki

olej do smażenia

 

1. Ugotuj ziemniaki i pokrój je w kostkę ~2 na 2 cm

2. Pokrój boczek w podobną kostkę i smaż na patelni aż lekko się zarumieni.

3. Zdejmij boczek z patelni boczek i zeszklij na niej na złoto pokrojoną w kosteczkę cebulę.

4. Zdejmij z patelni cebulę i podsmaż na niej ziemniaki, aż się zezłocą. (Najsmaczniej wychodzą smażone na gęsim smalcu, ale można też użyć oleju)

5. Dorzuć z powrotem resztę składników i zalej śmietanką. Gotuj chwilę aż zgęstnieje.

Gotowe!

Danie funkcjonuje jako jednogarnkowe, ale można podawać je z jajkiem sadzonym i ulubionymi piklami.

SMACZNEGO!!!

 

Pyttipanna

Pyttipanna, także pod nazwą: pytt i panna, pyttipanne (norw.), pyttipannu (fiń.) – danie kuchni skandynawskiej, popularne zwłaszcza w Szwecji. Jego nazwa oznacza „drobne kawałeczki na patelni”. Przyrządza się je z drobno pokrojonych w kostkę ziemniaków, cebuli i mięsa (zazwyczaj kiełbasy lub kawałków wołowiny) podsmażonych na patelni. Pyttipanna podawana jest tradycyjnie z jajkiem sadzonym i burakami. Istnieje kilka wersji wegetariańskich tego dania.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pyttipanna

 

Szwedzka kuchnia jest stosunkowo młoda i wykształciła się jako jedna z najprostszych kuchni europejskich.  Nie jest może tak wyrafinowana jak kuchnia włoska czy francuska, ale na pewno warto ją skosztować. Tradycyjnie kuchnia szwedzka charakteryzowała się używaniem dużych ilości cukru. Słodzono niemal wszystko: mięsa, ryby, śledzie, zupy, pasztety, a nawet chleb. Dzisiaj nawyk słodzenia potraw jest zdecydowanie mniejszy, choć niektórzy Szwedzi nadal serwują dania mocno przesłodzone.
http://szwecja.lovetotravel.pl/kuchnia_szwedzka


#boczek