Bolognese z jarmużem

Bolognese z jarmużem to błyskawiczny przepis na klasyczne spaghetti bolognese urozmaicone świeżym jarmużem, na który aktualnie jest sezon.

 

bolognese-z-jarmuzemSpaghetti bolognese to zaiste klasyk już nie tylko kuchni włoskiej, ale i światowej.

Mój przepis jest po pierwsze błyskawicznym przepisem na Bolognese, a po drugie tym razem lekko podkręcony świeżym jarmużem, co wprowadza smak tego klasycznego dania na zupełnie nowy poziom.

Jeżeli macie ochotę, żeby urozmaicić sobie smak tej klasycznej potrawy, polecam serdecznie ten przepis.

 

SPAGHETTI BOLOGNESE Z JARMUŻEM (4 osoby)

1 duża cebula

500 g dobrej mielonej wołowiny

200 g przecieru pomidorowego

250 g świeżego jarmużu

olej do smażenia

sól, pieprz i cukier do smaku

 

1. Pokrój cebulę na drobną kostkę i zeszklij ją na oleju.

bolognese-z-jarmuzem-22. Dorzuć mieloną wołowinę, posól i rozdrobnij ją. Smaż póki nie będzie już różowa.

3. Dodaj przecier i dolej wody, żeby przykryła mięso z cebulą.

4. Gotuj ca: 20 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i koniecznie cukrem.

6. Dorzuć porwany na mniej więcej 5 cm na 5 cm kawałki jarmuż.

7. Gotuj jeszcze ca: 5 min ciągle mieszając.

Gotowe!

Podawajcie z dobrym spaghetti al dente i startym parmezanem.

SMACZNEGO!!!

 

Bolognese (wł. ragù bolognese [raˈɡu boloɲˈɲeːze]) – ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je mieli, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/


#kuchnia