Brązowa fasola z boczkiem

Brązowa fasola z boczkiem – to klasyczne danie domowej kuchni szwedzkiej, które bardzo łatwo odtworzyć w polskich warunkach za pomocą czerwonej fasoli w puszce.

Fasola to prawdziwa dżungla jeśli chodzi o gatunki. Jest ich mnóstwo i w każdym kraju je się różne jej gatunki. Co dziwne, w odróżnieniu od innych składników, bardzo rzadko przenikają one granice różnych narodów i ich przyzwyczajeń.

Brązowa fasola z boczkiem to jedno z narodowych dań tradycyjnej kuchni szwedzkiej, ale mimo długich poszukiwań, nie udało mi się dociec naukowo, jaki gatunek odpowiada jej w Polsce, więc zdałem się na wrażenia organoleptyczne i odtworzyłem to danie za pomocą powszechnie dostępnej w polskich sklepach fasoli czerwonej, albo inaczej nerkowatej.

Danie jest dziecinnie proste w przyrządzeniu, a poza tym błyskawiczne, więc nie powinno nikomu przysporzyć żadnych kłopotów.

 

Brązowa fasola z boczkiem

 

Brązowa fasola z boczkiem (4 osoby)

2 puszki czerwonej fasoli

4 łyżki stołowe jasnego syropu cukrowego, lub brązowego cukru

2 łyżki stołowe octu spirytusoweg

mąka ziemniaczana do ewentualnego zagęszczenia

sól do smaku

500 g wędzonego surowego boczku.

  1. Wlej puszki fasoli wraz z zalewą do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, uważając, żeby nie przypalić fasoli i nie rozwalić jej zbyt częstym, lub zbyt energicznym mieszaniem. (Fasola w puszce była już zagotowana i jest gotowa do spożycia, a jej ziarna są delikatne i łatwo się rozpadają).
  2. Jeśli fasola jest zbyt gęsta dolej odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadka, zagęść ją odrobiną mąki ziemniaczanej rozbełtanej w zimnej wodzie. (Fasola ma być dość gęsta, mniej więcej tak, jak nasza fasolka po bretońsku, ale najważniejsze, żeby miała taką konsystencję, jaką sami lubicie.)
  3. Dolej syrop cukrowy, albo cukier i ocet tak, żeby smak fasoli był wyraźnie słodki i lekko kwaskowaty.
  4. Pokrój boczek na grube plastry i usmaż na średnim ogniu, aż się lekko zarumieni i zmięknie.

Gotowe!

Połączenie słonego boczku z słodko-kwaśnym smakiem fasoli, jest typowe dla kuchni szwedzkiej. Polecam Wam ten klasyczny szwedzki przysmak i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

SMACZNEGO!!!


#kuchniaszwedzka