Coleslaw prosty i pyszny
Coleslaw prosty i pyszny – dzisiaj podaję przepis na bardzo prostą, szybką w przygotowaniu i wyśmienitą w smaku wersję surówki coleslaw.
Coleslaw lub po polsku kolesław to jedna z najbardziej klasycznych surówek obiadowych w całym zachodnim świecie kulinarnym.
W zależności od upodobań jest podawana z cebulą, marchewką, maślanką, a nawet octem.
Moja wersja jest niesamowicie prosta, z minimalną ilością dodatków, a równocześnie znakomita w smaku.
Moim zdaniem Wikipedia błędnie podaje pochodzenie nazwy, albowiem moim zdaniem pochodzi ono z ameryki: cole to zanglifikowane holenderskie słowo “kool” , czyli kapusta, które po angielsku brzmi jak “cole” i “slaw” znowu zanglifikowane “sla”, czyli skrócona wersja słowa “salade”, czyli sałatka. Jest to równocześnie najbardziej rozpowszechniona surówka w stanach i prawdopodobnie przywędrowała ona do nas właśnie stamtąd.
Coleslaw a’ la Kempinsky
1/4 małej główki białej kapusty ca: 250 g.
1 słodkie, soczyste jabłko
3 łyżki stołowe ulubionego majonezu.
- Szatkujemy kapustę i jabłko drobno.
- Dodajemy majonez.
- Mieszamy.
Gotowe!
Su smakuje najlepiej na zimno, więc przed podaniem schłodźcie ją w lodówce.
Pasuje do wszystkich mięs i nie tylko.
SMACZNEGO!!!
Coleslaw
(wymowa: ˈkəʊlslɔː, w Polsce nazywana: kolesław) – popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta.
W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda, czy ocet. Dodaje się również różne przyprawy i zioła. Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników (np. grubość szatki).
Historia sałatki coleslaw sięga prawdopodobnie jeszcze kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian, skąd została wcielona do wielu kultur kulinarnych Europy jak i świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade(surówka z kapusty).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Coleslaw
“Pod koniec XVII i na początku XVIII wieku holenderscy osadnicy zalali Nowy Jork tak bardzo, że miasto pierwotnie nazwano Nowym Amsterdamem. Przywieźli ze sobą swój przepis na schłodzoną sałatkę z kapusty, która dziś jest mieszanką rozdrobnionego warzywa z majonezem, dressingiem sałatkowym, kwaśną śmietaną lub maślanką z dodatkiem octu, cukru i innych przypraw….”
https://kempinsky.pl/culinarylore.com/food-history:where-does-coleslaw-come-from/
#Coleslaw