Egzotyczny pilaw

Pilaw (także pilau, pulau, pulao, płow, pilaf, pilafi) – słynna w XVI-XVII wieku potrawa wschodnia, złożona z ryżu z dodatkiem baraniny i ryb smażonych w oliwie lub gotowanych w rosole, z dodatkiem dużej ilości ostrych korzeni.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pilaw

pilawW Europie pilaw ma wiele wariacji, w których ryby często zastępuje się mięsem wołowym lub drobiowym.

Pilaw, który Wam dzisiaj proponuję jest turecką odmianą tego dania, zawiera mięso z kurczaka i mieszankę owoców morza i wywodzi się z kuchni osmańskiej.

Dla mnie osobiście podstawą pilawu jest oczywiście ryż, ale koniecznie cebula, szafran, rodzynki sułtanki i orzechy włoskie. Reszta składników jest zależna od Waszych upodobań.

Przepis na pilaw, który Wam dzisiaj prezentuję, dostałem od mojego znajomego reżysera teatralnego z Turcji, której kuchnia jest szalenie różnorodna, a ta najbardziej wykwintna ma swoje korzenie w kuchni osmańskiej.

Mimo dużej ilości składników, przygotowanie tej potrawy jest szalenie proste i nie zajmuje więcej niż 30 minut.

 

OSMAŃSKI PILAW (4 osoby)

  1. 4 górne części udka kurczaka
  2. 250 g mrożonej mieszanki owoców morza
  3. 2 duże cebule
  4. 1 zielona papryka
  5. 200 g zielonego mrożonego groszku
  6. 100 g rodzynek sułtanek
  7. 50 g orzechów włoskich
  8. 300 g ryżu
  9. 2 bulionetki z drobiu
  10. 500 – 600 ml wody
  11. 2 bulionetki z drobiu
  12. Olej z pestek winogron do smażenia
  13. Szczypta szafranu
  14. Sól i pieprz do smaku

 

  1. Obierz i pokrój cebule w kostkę.
  2. Zeszklij na oleju w dużym garnku typu bigośnik.
  3. Paprykę pokrój na dużą kostkę i dorzuć do cebuli.
  4. Kurczaka opłucz, osusz i wyjmij kości. Pokrój na dużą kostkę ~ 3 cm na 3 cm.
  5. Zrumień na oleju na patelni i przełóż do garnka.
  6. Wsyp ryż i wymieszaj tak, żeby pokrył się tłuszczem.
  7. Zalej wodą, dodaj bulionetki i dosyp roztarty na drobny proszek szafran (można to zrobić w dłoniach)
  8. Dorzuć sułtanki
  9. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut
  10. Dosyp mieszankę owoców morza i zielony groszek i orzechy większych kawałkach.
  11. Gotuj jeszcze 5 minut, albo aż woda się całkowicie wchłonie

GOTOWE!

Smacznego!

____________________________________________________________________________
#kuchnia