Egzotyczny pilaw
Pilaw (także pilau, pulau, pulao, płow, pilaf, pilafi) – słynna w XVI-XVII wieku potrawa wschodnia, złożona z ryżu z dodatkiem baraniny i ryb smażonych w oliwie lub gotowanych w rosole, z dodatkiem dużej ilości ostrych korzeni.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pilaw
W Europie pilaw ma wiele wariacji, w których ryby często zastępuje się mięsem wołowym lub drobiowym.
Pilaw, który Wam dzisiaj proponuję jest turecką odmianą tego dania, zawiera mięso z kurczaka i mieszankę owoców morza i wywodzi się z kuchni osmańskiej.
Dla mnie osobiście podstawą pilawu jest oczywiście ryż, ale koniecznie cebula, szafran, rodzynki sułtanki i orzechy włoskie. Reszta składników jest zależna od Waszych upodobań.
Przepis na pilaw, który Wam dzisiaj prezentuję, dostałem od mojego znajomego reżysera teatralnego z Turcji, której kuchnia jest szalenie różnorodna, a ta najbardziej wykwintna ma swoje korzenie w kuchni osmańskiej.
Mimo dużej ilości składników, przygotowanie tej potrawy jest szalenie proste i nie zajmuje więcej niż 30 minut.
OSMAŃSKI PILAW (4 osoby)
- 4 górne części udka kurczaka
- 250 g mrożonej mieszanki owoców morza
- 2 duże cebule
- 1 zielona papryka
- 200 g zielonego mrożonego groszku
- 100 g rodzynek sułtanek
- 50 g orzechów włoskich
- 300 g ryżu
- 2 bulionetki z drobiu
- 500 – 600 ml wody
- 2 bulionetki z drobiu
- Olej z pestek winogron do smażenia
- Szczypta szafranu
- Sól i pieprz do smaku
- Obierz i pokrój cebule w kostkę.
- Zeszklij na oleju w dużym garnku typu bigośnik.
- Paprykę pokrój na dużą kostkę i dorzuć do cebuli.
- Kurczaka opłucz, osusz i wyjmij kości. Pokrój na dużą kostkę ~ 3 cm na 3 cm.
- Zrumień na oleju na patelni i przełóż do garnka.
- Wsyp ryż i wymieszaj tak, żeby pokrył się tłuszczem.
- Zalej wodą, dodaj bulionetki i dosyp roztarty na drobny proszek szafran (można to zrobić w dłoniach)
- Dorzuć sułtanki
- Wymieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut
- Dosyp mieszankę owoców morza i zielony groszek i orzechy większych kawałkach.
- Gotuj jeszcze 5 minut, albo aż woda się całkowicie wchłonie
GOTOWE!
Smacznego!
____________________________________________________________________________
#kuchnia
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks