Frykas na talerzu

Słowo frykas pochodzi z francuskiego fricassée.

 

frykas potrawka-wątróbka2Znaczenie: frykas – z kuchni francuskiej już w XVII, Potocki wymienia jako potrawy wymyślne- „frykacz” (to jest fricassée)

Niemniej jednak bezpośrednie tłumaczenie oznacza obecnie potrawkę. I taką właśnie niecodzienną potrawkę z wątróbki cielęcej dzisiaj wam prezentuję.

Jadłem ją po raz pierwszy w bufecie szwedzkiego teatru SMOT w Jonkoping (Jönköping), w którym pracowałem. Co prawda był to prostszy jej wariant, bez calvadosu, ale baza dokładnie taka sama.

Ten frykas o dziwo króluje w wielu szwedzkich bufetach i stołówkach, ponieważ jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

Danie mimo francuskiego rodowodu, jest szalenie popularne w kuchni szwedzkiej, która słynie z tego, że lubuje się w słodkich smakach, dlatego ten frykas komponuje się znakomicie z konfiturą z borówek

 

 

 

POTRAWKA (FRYKAS) Z WĄTRÓBKI CIELĘCEJ Z CALVADOSEM I BORÓWKAMI. (4 osoby)

 

600 g wątróbki cielęcej (jeśli nie znajdziecie może być wołowa)

2 duże cebule

2 łyżki stołowe mąki pszennej

400 cl chudego mleka (w wersji niedietetycznej śmietany kremówki)

chlust calvadosu (lub brandy. Alkohol można ewentualnie wykluczyć)

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

dżem, lub konfitura z borówek, jako dodatek

 

1. Pokroić cebulę w drobną kostkę, zeszklić na oleju i wyjąć z patelni.

frykas potrawka-wątróbka2. Wątróbkę opłukać, osuszyć, pokroić mniej więcej w dwucentymetrową kostkę, posolić i popieprzyć i zrumienić na oleju. (5-7 minut na wysokim ogniu)

3. Dolać kieliszek calvadosu i odpalić zapałką. (Nie musicie się bać flambirowania, bo ogień sam szybciutko zgaśnie, kiedy alkohol się wypali, ale jeśli macie opory nie musicie odpalać alkoholu, bo i tak się wygotuje. Jeśli nie macie calvadosu, ani brandy, możecie pominąć ten krok, ale szczególnie calvados daje fajny aromat wątróbce.)

4. Dorzućcie cebulę i oprószcie wszystko dwoma łyżkami mąki. Wymieszajcie porządnie.

5. Wlejcie, za jednym zamachem, całe mleko (nie może być cieplejsze niż temperatura pokojowa) i mieszajcie na średnim ogniu, aż sos nie zgęstnieje. (Nienaruszalna zasada jest taka jeśli chodzi o zagęszczanie, żeby nie tworzyły się grudki: ZIMNY płyn wlewa się cały za jednym zamachem, CIEPŁY po trochu.) JEŚLI NIE JESTEŚCIE NA DIECIE POLECAM WYKLUCZYĆ MĄKĘ I MLEKO I WLAĆ SAMĄ KREMÓWKĘ, GOTOWAĆ JAKIEŚ 10 MINUT, AŻ SOS ODPARUJE TROCHĘ I ZGĘSTNIEJE. Palce lizać!!!

6. Posólcie i popieprzcie do smaku.

GOTOWE.

Frykas ten podawajcie z ryżem. Użyjcie takiego, jaki najbardziej lubicie – ja używam parabolicznego, bo nie ma intensywnego smaku, a mi zależy, żeby był tłem do potrawki, a nie zdominował ją. (najlepiej włożyć cały ryż na środek i rozgarnąć go na boki, a na środek wlać potrawkę – patrz obrazek)

Łyżka dżemu borówkowego na środku dopełni to niebiańskie danie.

SMACZNEGO!!!

 

Teatr SMOT:
http://www.smot.se/

Jönköping:
http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6nk%C3%B6ping_%28miasto%29

___________________________________________________________________________
#kulinaria #potrawka #calvados