Gołąbki po węgiersku

Gołąbki po węgiersku to jedno z moich ulubionych węgierskich dań, a już na pewno ulubiony sposób na gołąbki i jeśli je robię to tylko w ten właśnie sposób.

 

gołąbki 2Kuchnię węgierską uwielbiam i podczas moich corocznych podróży do Chorwacji, nie ma możliwości, żebym się tam nie zatrzymał na smakowity posiłek.

Byłem tam też kilka razy zawodowo i wtedy właśnie w bufecie Teatru Narodowego w Budapeszcie po raz pierwszy dostałem to znakomite danie domowej kuchni węgierskiej.

Gołąbki po węgiersku są na Węgrzech są przyrządzane z całych liści kiszonej kapusty. W Polsce nikt już chyba nie kisi całych główek kapusty, dlatego zmodyfikowałem przepis na warunki Polskie  ale moja modyfikacja smakuje dokładnie tak samo, jak oryginał, ponieważ smak kiszonej dominuje nad słodką, w którą zawinięte są gołębie.

 

GOŁĄBKI PO WĘGIERSKU (6 sztuk)

6 gołąbków przyrządzonych według własnego przepisu, albo kupionych gotowych (polecam te od JĘDRUSIA, smakują prawie, jak domowe.)

500 g nieodsączonej kapusty kiszonej

1 średnia cebula

3 łyżki stołowe mąki pszennej

2 – 3 łyżki stołowe słodkiej czerwonej papryki w proszku

1/2 litra wody

olej do smażenia

sól, brązowy cukier i ostra papryka w proszku do smaku

opcjonalnie kilka łyżek kwaśnej śmietany do zabielenia, ale to kwestia gustu, ja lubię bez śmietany.

 

1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju

2. Kapustę kiszoną odcisnąć, ale nie wylewać soku, pokroić kilka razy wzdłuż i wszerz, żeby paski nie były zbyt długie – dorzucić do cebuli i podsmażyć chwilę, żeby kapusta dostała aromatu cebuli i oleju.

gołąbki3. Dorzucić mąkę, zamieszać i trzymać na ogniu chwilę, żeby mąka straciła smak surowizny, ale się nie przyrumieniła.

4. Rozcieńczyć wodą i mieszać na średnim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.

5. Dosypać dużo czerwonej słodkiej papryki w proszku i tyle ostrej ile lubicie, żeby potrawa nie byłą dla was za ostra. (Nie używamy w tym przepisie W OGÓLE przecieru pomidorowego, ani pomidorów!)

6. Przyprawić sos solą, brązowym cukrem i ewentualnie sokiem z kapusty, aż osiągniecie odpowiadający wam słodko, ostro, kwaśny smak sosu, który będzie wam odpowiadał.

7. Zanurzyć w sosie gołąbki i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będą gotowe.

Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami. Pychota!!!

SMACZNEGO!!! 

 

Gołąbkipotrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem gołąbki są duszone/smażone na tłuszczu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%82%C4%85bki_%28potrawa%29

_________________________________________________________________________________
#Kulinaria #gołąbki