Gorący kociołek
Gorący kociołek, to forma gulaszu, który robię, kiedy nie mam akurat ochoty na klasyczny gulasz węgierski, albo strogonowa. Jest prosty i pyszny.
Gorący kociołek, jest szalenie prosty w przygotowaniu i oprócz pokrojenia składników i zeszklenia cebulki, praktycznie robi się sam.
Z mojego doświadczenia wynika, że najlepszy wychodzi, kiedy gotuje się go długo na wolnym ogniu. Wtedy mięso się nie rozpada, kolagen wspaniale rozpuszcza, a wszystkie smaki łączą się i przenikają nawzajem.
Jeśli chcecie sobie gorący kociołek czymś urozmaicić. to polecam dorzucenia po godzinie gotowania słoik papryki konserwowej pokrojonej w krótkie paski (3 cm na 1 cm), albo/i 5 średnich ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę.
Gorący kociołek ma jeszcze tę wielką zaletę, że znakomicie nadaje się do zamrożenia, a kiedy nie macie czasu gotować obiadu, wystarczy wyjąć z zamrażalnika i podgrzać i w mig macie obiad gotowy.
GORĄCY KOCIOŁEK: (~8 porcji)
1 kg łopatki wołowej
5 średnich cebul
250 g pieczarek
1 l wody
Olej lub oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku
1. Pokrój cebule w kostkę
2. Zeszklij 4 pokrojone cebule na oliwie, lub oleju w dużym garnku. (jedną odłóż na później)
3. Pokrój mięso w spore kawałki (~5 na 5 cm)
4. Obsmaż kawałki mięsa na wysokim ogniu tak, żeby załapały ładny brązowy kolor i przerzuć je do cebuli.
5. Dolej wody, żeby prawie przykryła mięso.
6. Obsmaż szybko pieczarki na wysokim ogniu na patelni po mięsie i dorzuć do mięsa i cebuli.
7. Duś na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie zeszklij na patelni pozostałą cebulę i dodaj ją do garnka ( w ten sposób uzyskujemy to, że cebula wrzucona na początku gotowania rozpuszcza się całkowicie i w sposób naturalny bez mąki zagęszcza sos, a cebula dodana na końcu pozostaje w kostkach i dodaje daniu faktury.) Także w tym momencie dodaj ewentualną paprykę i ogórka.
8. Duś jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu. Pamiętaj, żeby mieszać od czasu do czasu i żeby w razie potrzeby, jeśli zawartość zrobi się za gęsta uzupełnić wody.
Posól i popieprz do smaku.
Podawaj gorący kociołek z ziemniakami pure, ryżem, kluseczkami, kopytkami etc.
SMACZNEGO!!!
Gulasz
Gulasz – (węg. pörkölt, , słow. perkelt) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörköltwywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gulasz
____________________________________________________________________________
#PrzepisyKulinarne