Gorący kociołek

Gorący kociołek, to forma gulaszu, który robię, kiedy nie mam akurat ochoty na klasyczny gulasz węgierski, albo strogonowa. Jest prosty i pyszny.

 

gorący kociołekGorący kociołek, jest szalenie prosty w przygotowaniu i oprócz pokrojenia składników i zeszklenia cebulki, praktycznie robi się sam.

Z mojego doświadczenia wynika, że najlepszy wychodzi, kiedy gotuje się go długo na wolnym ogniu. Wtedy mięso się nie rozpada, kolagen wspaniale rozpuszcza, a wszystkie smaki łączą się i przenikają nawzajem.

Jeśli chcecie sobie gorący kociołek czymś urozmaicić. to polecam dorzucenia po godzinie gotowania słoik papryki konserwowej pokrojonej w krótkie paski (3 cm na 1 cm), albo/i 5 średnich ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę.

Gorący kociołek ma jeszcze tę wielką zaletę, że znakomicie nadaje się do zamrożenia, a kiedy nie macie czasu gotować obiadu, wystarczy wyjąć z zamrażalnika i podgrzać i w mig macie obiad gotowy.

 

GORĄCY KOCIOŁEK: (~8 porcji)

1 kg łopatki wołowej

5 średnich cebul

250 g pieczarek

1 l wody

Olej lub oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku

 

1. Pokrój cebule w kostkę

2. Zeszklij 4 pokrojone cebule na oliwie, lub oleju w dużym garnku. (jedną odłóż na później)

3. Pokrój mięso w spore kawałki (~5 na 5 cm)

4. Obsmaż kawałki mięsa na wysokim ogniu tak, żeby załapały ładny brązowy kolor i przerzuć je do cebuli.

5. Dolej wody, żeby prawie przykryła mięso.

6. Obsmaż szybko pieczarki na wysokim ogniu na patelni po mięsie i dorzuć do mięsa i cebuli.

7. Duś na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie zeszklij na patelni pozostałą cebulę i dodaj ją do garnka ( w ten sposób uzyskujemy to, że cebula wrzucona na początku gotowania rozpuszcza się całkowicie i w sposób naturalny bez mąki zagęszcza sos, a cebula dodana na końcu pozostaje w kostkach i dodaje daniu faktury.) Także w tym momencie dodaj ewentualną paprykę i ogórka.

8. Duś jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu. Pamiętaj, żeby mieszać od czasu do czasu i żeby w razie potrzeby, jeśli zawartość zrobi się za gęsta uzupełnić wody.

Posól i popieprz do smaku.

Podawaj gorący kociołek z ziemniakami pure, ryżem, kluseczkami, kopytkami etc.

SMACZNEGO!!!

 

Gulasz

Gulasz – (węg. pörkölt, , słow. perkelt) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörköltwywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gulasz

____________________________________________________________________________
#PrzepisyKulinarne