GORĄCY KOCIOŁEK

Co prawda sezon grillowy dobiega powoli końca, ale potrawa, którą wam dzisiaj przedstawiam jest znakomita właśnie na koniec sezonu, bo nie wymaga pilnowania.

pieczonkiPieczonki, po prostu wstawia się do ogniska i robią się same, więc może nawet padać, a i tak możemy je zrobić.

Pieczonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W zależności od regionu różnią się nazwą – pieczonka, prażonka, kociołek, duszonki, prażynki, duszone, maścipula.


W moich pieczonkach nie może zabraknąć ziemniaków, wędzonego boczku, cebuli oraz buraczków, ale można też dodać kiełbasę, udka kurczaka, marchewkę, a nawet kapustę.

Przyprawy, tak jak warzywa, można ze sobą dowolnie komponować i użyć swoich ulubionych. Ja używam tylko soli i pieprzu. 

Do przygotowania potrawy z ogniska potrzebny będzie specjalny zamykany garnek na nóżkach. Są dwa rodzaje takich garnków  żeliwne oraz stalowe emaliowane. Ja osobiście polecam żeliwny – im starszy tym lepszy.

Ilość składników zależy oczywiście od wielkości kociołka, mój jest mniej więcej na 4 osoby i według niego podaję ilość składników.

Cały proces duszenia warzyw z mięsem trwa około 45 minut. 

PIECZONKI (4 osoby)

300 g surowego wędzonego boczku

5 dużych ziemniaków

3 duże buraki

3 duże cebule

smalec

1. Boczek pokroić w kawałki mniej więcej 2×2 cm., a jarzyny w dowolne kawałki (Ja preferuję talarki)

2. Dno kociołka posmarować smalcem i położyć na nim skórę z boczku (Jej się nie je – ma tylko służyć walorom smakowym i żeby reszta nie przywarła do dna).

3. Następnie układać składniki warstwami zaczynając od boczku, poprzez ziemniaki, cebulę, a na ziemniakach kończąc. Warstwy warzyw doprawiać przyprawami i kłaść na każdej warstwie kawałek smalcu. Na wierzchu położyć dwa duże liście kapusty, które mają wystawać poza pokrywkę i mają służyć szczelniejszemu zamknięciu.

4. Zakręcić pokrywkę i wstawić kociołek do ogniska i czekać około 45 minut.

Pieczonki najlepiej smakują popijane kefirem, lub maślanką.

SMACZNEGO!


#pieczonki