Gulasz wołowy z pieczarkami

Gulasz wołowy z pieczarkami – to niezwykle proste danie, które gotuje się prawie samo, a w smaku dorównuje wołowinie po burgundzku.

Gulasz wołowy z pieczarkami jest banalnie prosty w wykonaniu i polega właściwie na tym, że wrzuca się wszystkie produkty do jednego gara i powolutku dusi na małym ogniu aż mięso prawie samo się rozpada.

W niczym nie ujmuje to smakowi tego przepysznego dania, które nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na odświętną kolację. A ponieważ jest to danie jednogarnkowe, to przy wielu gościach jest idealne, bo można je spokojnie zrobić wcześniej, a potem uniknąć stresu w kuchni i tylko je odgrzać.

 

Gulasz wołowy z pieczarkami

 

Gulasz wołowy z pieczarkami:

500 g tańszej wołowiny typu pręga, łata, goleń, łopatka, albo rozbratel (im „gorsza” część wołowiny, tym lepiej bo zawiera w sobie więcej smaku, który uwalnia się przy długim duszeniu, a mięso przy tego typu obróbce cieplnej i tak wyjdzie mięciutkie.)

500 g pieczarek

2 duże cebule

2 bulionetki wołowe

olej, woda, mąka pszenna, sól i pieprz

1. Na oleju zrumień pokrojone w spore kęsy posolone i popieprzone mięso (zrumienienie jest ważne dla koloru i głębi smaku dania)

2. W dużym garnku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dorzuć obrane i pokrojone w duże kawałki pieczarki, podsmaż je i dorzuć zrumienione mięso.

3. Posyp łyżką stołową mąki i zamieszaj. Dodaj ~1,5 litra wody tak, żeby przykryć składniki w garze i dorzuć bulionetki wołowe (najlepiej oczywiście byłoby dolać prawdziwego bulionu wołowego, ale to czasochłonny proces, a z wszystkich zamienników bulionetka jest najlepsza bo zawiera najmniej konserwantów i soli) Opcją jest także dolanie łyżkę stołową sosu rybnego, który pogłębia smak umami

4. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Duś pod uchyloną pokrywką na bardzo małym ogniu mniej więcej dwie godziny, aż mięso stanie się mięciutkie. (nie zapomnij mieszać od czasu do czasu, żeby nic nie przywarło do dna)

Tak kończy się podstawowy przepis, ale jeżeli masz ochotę to 5-10 minut przed końcem duszenia można także dołożyć ciętą zieloną fasolkę mrożoną, pokrojony w kawałki kiszony ogórek, albo jakieś inne ulubione warzywo w zależności na co jest sezon i na co macie ochotę.

5. Kiedy ewentualne warzywa są miękkie, gulasz jest gotowy.

Gotowe!

Gulasz wołowy z pieczarkami podajemy z ziemniaczanym pure, kaszą perłową, pęczakiem, albo ryżem – w zależności od tego, co lubicie. Wersję angielską przykrywa się w żaroodpornym naczyniu tłuczonymi ziemniakami i zapieka na modłę zapiekanki pasterskiej aż ziemniaki złapią kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Taki gulasz smakuje wyśmienicie z kiszonym, albo konserwowym ogórkiem.

SMACZNEGO!!!


#gulasz