Gyros i spaghetti fusion

Gyros i spaghetti fusion- to moja własna propozycja kuchni fusion, która jest nie tylko całkiem nietuzinkowa, ale także nietuzinkowo pyszna

Zazwyczaj myśląc o kuchni fusion mamy zupełnie coś innego na myśli, ale kuchnia fusion polega przecież na tym, że bierze to, co najlepsze z różnych kuchni i łączy to w jedną nową całość, a ponieważ uwielbiam zarówno gyrosa, jak i spaghetti, stwierdziłem, że gyros i spaghetti razem będą nowym znakomitym daniem, a polane jeszcze fenomenalnym sosem HP rodem z Anglii, będę miał wszystko, co najlepsze z kuchni orientalnej, włoskiej i angielskiej i to rzeczywiście się sprawdziło.

Nie dość, że potrawa robi się w zasadzie sama, to jeszcze jest szybka i zniewalająco pyszna.

Polecam!

 

Gyros i spaghetti fusion

 

Gyros i spaghetti (4 osoby)

500 g łopatki wieprzowej

1 torebka przyprawy do gyrosa, albo kebaba, albo własna mieszanka przypraw takich jak sól, czosnek, kolendra, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kozieradka, chili, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz czarny, majeranek, jałowiec, ziele angielskie i gałka muszkatołowa.

odrobina oliwy

500 g spaghetti (moim zdaniem w Polsce najlepszy jest Goliard)

sos HP

1. Pokrójcie łopatkę wieprzową w kawałki na jeden kęs, skropcie oliwą i zamarynujcie w mieszance przypraw. Odstawcie do lodówki przynajmniej na 30 minut, żeby mięso wchłonęło smak i aromat.

2. Wysmażcie mięso na grubej żeliwnej patelni na dużym ogniu przez około 20 minut, aż zrobi się na nim chrupiąca skórka.

3. Ugotujcie spaghetti al dente.

4. Odcedźcie spaghetti, posypcie je mięsem i polejcie sosem HP

Gotowe!

(Ja lubię jeszcze posypać je plasterkami marynowanego chili jalapeno)

SMACZNEGO!!!


#gyros #spaghetti