Jak przekroić pomidora

Jak przekroić pomidora? Żyję już tyle lat, że wydawałoby się, że tak podstawową rzecz, jak przekroić pomidora potrafię zrobić z zamkniętymi oczami.

 

pomidoraOtóż okazuje się, że jest o wiele prostszy sposób krojenia pomidora, szczególnie jeśli chodzi o koktajlowego, który jest mały i kiedy dodaje się je na przykład do sałatki, trzeba troszkę czasu poświęcić, żeby każdego pomidora przepołowić.

Kliknijcie na link poniżej i zobaczcie, fantastycznie prosty sposób na krojenie pomidorów…

 

http://blog.petflow.com/youve-been-cutting-tomatoes-wrong-your-entire-life-trust-me-must-see/?utm_source=ilmd&utm_medium=Facebook&utm_campaign=ilmdtomato

 

Pomidor: Owoce Soczyste, duże jagody. W ostatnim czasie dostępnych jest wiele odmian pomidorów, o różnych kolorach i kształtach owocu. Owoce mogą mieć wielkość od 20 do ponad 100 mm średnicy. Kształt może być kulisty, wydłużony (przypominający śliwkę lub gruszkę), a także żebrowany (podobny do papryki). Barwa owocu pierwotnie i najczęściej czerwona. Występują też odmiany pomarańczowe, żółte, zielone (dojrzałe) oraz czarne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomidor

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomidor_zwyczajny

 

Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału? Zobacz, jakie jeszcze właściwości lecznicze zawierają te warzywa.

Naturalny czerwony barwnik pomidorów, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Co jeszcze zawdzięczamy pomidorom?
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dlaczego-warto-jesc-pomidory-wlasciwosci-lecznicze-pomidorow_41894.html

 

Jeszcze 200 lat temu uważany za roślinę trującą, pomidor zaczyna coraz częściej przyciągać uwagę badaczy ze względu na swoje właściwości zdrowotne – informuje portal Medical News Today.
http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art254,pomidor-jakie-ma-wlasciwosci.html

_________________________________________________________________________________________
#kulinaria