Janssons Frestelse zapiekanka świąteczna

Janssons Frestelse zapiekanka świąteczna – to tradycyjna szwedzka zapiekanka, która jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu.

W Szwecji żadne święta nie obejdą się bez Janssons Frestelse, ale to także znakomite danie na co dzień, albo niedzielę.

 

Janssons Frestelse zapiekanka świąteczna

 

JANSSONS FRESTELSE

8 – 9 ziemniaków krojonych na cienkie frytki

2 puszki a 100 g anchois

2 duże cebule

400 g słodkiej śmietany 30%

2 łyżki stołowe bułki tartej

2 łyżki stołowe masła

Sól do smaku

 

  1. Obierz i pokrój ziemniaki wzdłuż na cienkie frytki.
  2. Pokrój cebulę w półtalarki i zeszklij ją na patelni
  3. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem
  4. Wyłóż naczynie połową ziemniaków starając się, żeby wszystkie leżały w jednym kierunku wzdłuż naczynia.
  5. Połóż na ziemniaki warstwę usmażonej cebuli.
  6. Na cebulę połóż fileciki anchois.
  7. Przykryj pozostałymi ziemniakami układając je wzdłuż naczynia.
  8. Posyp bułką tartą, polej zalewą z puszek anchois, śmietaną (płyn powinien sięgać 1 cm poniżej warstwy ziemniaków.)
  9. Rozłóż kleksy masła po całości.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na samym dole na 40 – 45 minut. (Sprawdź wykałaczką czy ziemniaki są miękkie)

Gotowe!

Podawaj najlepiej z sałata z zielonej sałaty i pomidorów.

SMACZNEGO!!!

 

Janssons frestelse

Janssons frestelse (Pokusa Janssona) – popularna potrawa szwedzka, jest to zapiekanka z ziemniaków, cebuli i szprotek (lub anchois) z dodatkiem śmietany i białego pieprzu. Jest prostym w przyrządzeniu i dość często spotykanym na szwedzkim stole posiłkiem.

Pochodzenie nazwy

Nazwę potrawy wywodzi się od nazwiska śpiewaka operowego Adolfa Pelle Janzona, ale jest to mało prawdopodobne, gdyż potrawa otrzymała obecną nazwę wiele lat po jego śmierci. Druga wersja stworzona przez redaktora szwedzkiej gazety „Gastronomik”, Gunnara Stigmarka łączy potrawę z filmem z 1928 roku, który nosił tytuł Frestelse Janssons.


#zapiekanka