Kapusta zasmażana

Moja zasmażana kapusta ma rodowód teatralny. Dostałem ten przepis od pani prowadzącej bufet w Teatrze Studyjnym w Łodzi w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia.

 

kapusta

Nie mogliśmy się tam wtedy doczekać przerwy między próbami, żeby zjeść cokolwiek do czego jako dodatek była ta przepyszna kapusta i mogliśmy ją jeść codziennie całymi tygodniami, ale to było jeszcze w czasach zanim reżyserzy i aktorzy przemienili się w salonowe pieski i zaczęli jadać wyłącznie otręby popijając je czystym wrzątkiem.

Kapusta w wydaniu Kempinsky’ego jest prosta i szybka w przyrządzeniu. W zasadzie można ją zacząć robić w tym samym momencie, w którym wstawia się ziemniaki do gotowania.

Co tu dużo mówić – dla mnie nie ma lepszego dodatku do schabowego, niż właśnie taka zasmażana kapusta.

 

KISZONA KAPUSTA ZASMAŻANA (4 -6 osób)

400 g kiszonej kapusty bez marchewki i kminku

250 g pieczarek

200 g surowego wędzonego boczku

300 ml wody i soku spod kapusty

olej do smażenia

2 łyżki stołowe mąki pszennej

sól, pieprz i cukier do smaku (ja używam cukru brzozowego – xylitolu, który jest o wiele zdrowszy i mniej tuczący od zwykłego

 

1. Pokrój boczek w kostkę i wrzuć na łyżkę stołową oleju na patelnię i podsmaż aż boczek odda tłuszcz i lekko się zarumieni.

2. Pokrój pieczarki na ćwiartki, albo ósemki i dorzuć do boczku, smaż aż się zarumienią.

3. Przekrój kapustę kilka razy wzdłuż i wszerz i wrzuć ją na patelnię. Podsmaż chwilę z resztą składników.

4. Oprósz mąką i wymieszaj dokładnie, żeby cała mąka się wchłonęła.

5. Wlej cały (zimny) płyn na raz. (Ja lubię, kiedy moja kapusta jest mocno kwaśna, więc nie odsączam jej i wlewam cały płyn spod kapusty.)

6. Wymieszaj aż zgęstnieje i dopraw solą, cukrem i pieprzem według własnego smaku.

GOTOWE

Smacznego!!!

 

Ksylitol

Ksylitol (C5H12O5) – organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol), zredukowanapochodna ksylozy.

 Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967; głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. FDA uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy. W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej i jednocześnie stwierdziło, że wcześniejsze niekorzystne wyniki badań na zwierzętach przeprowadzone w latach 70. XX w. nie mają zastosowania dla ludzi. Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia. Jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnejdrożdżakowcami z rodzaju Candida (w przeciwieństwie do cukrów takich jak sacharoza, glukoza czygalaktoza).

Natomiast u psów ksylitol może powodować poważne uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć. Spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol

__________________________________________________________________
#kapusta