Kiełbaska z borówkami po szwedzku

Kiełbaska z borówkami po szwedzku – klasyka szwedzkiego fastfoodu, dostępna w Szwecji w każdej budce z hotdogami, błyskawicznie zrobiona w domu.

Dziś mieliśmy na ognisku zrobić pieczonki, albo inaczej gorący kociołek, ale burza pokrzyżowała nasze plany i trzeba było wymyślić jakiś obiad z istniejących produktów. Przyszła mi wtedy do głowy kiełbaska z borówkami po szwedzku – błyskawiczne danie, które według naszych standardów jest egzotyczne, ale w Szwecji jest do kupienia naprawdę wszędzie. Polecam tę kiełbaskę na ostro-słodko. Z domowym pure ziemniaczanym to prawdziwa petarda, a poza tym może być ciekawą alternatywą do kiełbasek podawanych po naszemu.

 

Kiełbaska z borówkami po szwedzku

 

Kiełbaska z borówkami po szwedzku (4 osoby)

  • 4 kiełbaski ulubionego sortu. (Od biedy mogą nawet być parówki)
  • 1 kg ziemniaków
  • mleko i masło do pure
  • 1 słoik borówek do mięs i steków
  • słodka musztarda do smaku

 

  1. Usmaż, albo ugrilluj kiełbaski
  2. Ugotuj ziemniaki i zrób pure ziemniaczane z dodatkiem masła i mleka
  3. Podawaj wraz ze słodko-ostrą musztardą i borówkami

Gotowe.

Szwedzi jedzą do tego także ogórka konserwowego, ale moim zdaniem on zaburza smak słodkich borówek mieszanych z ziemniaczanym pure. Spróbujcie sami!

SMACZNEGO!!!

 

Kuchnia szwedzka – charakterystyka

Kuchnia szwedzka wykreowała swoje tradycyjne dania stosunkowo niedawno. Początkowo pozostawała pod silnym wpływem państw europejskich i bliskowschodnich. Dużą rolę w jej kształtowaniu odgrywała także kuchnia polska a nawet turecka.

Kolejnym czynnikiem, który miał ogromny wpływ na kuchnie szwedzką było położenie kraju. Bliskość morza to bliskość do bogatego źródła ryb, które stanowią podstawę kuchni skandynawskiej. W Szwecji szczególnie popularny jest śledź spożywany w każdej postaci.

Położenie na dalekiej północy owocuje długimi zimami, w czasie których mieszkańcy nie mieli dostępu do świeżej żywości. To wymusiło na nich wynalezienie sposobów przechowywania ryb, warzyw i owoców. Dziś na przykład ryby nadal dostępne są w każdej możliwej postaci: suszonej, kiszonej, wędzonej.

Dawniej cukier był niezwykle drogi i mało dostępny w Szwecji, dlatego stawał się oznaką dobrobytu. Z tego powodu Szwedzi potrafili słodzić wszystko i to w dużych ilościach. Dziś już odchodzą nieco od tego zwyczaju, choć i tak wiele dań w Szwecji może wydawać się mocno przesłodzone.

http://bonavita.pl/kuchnia-szwedzka-charakterystyka-tradycyjne-dania-tradycje-przepisy


#kiełbasa