KLASYCZNY HAMBURGER
W dobie smażących się karkówek, żeberek, kiełbasek,szaszłyków i innych łakoci różnej maści, chciałbym nieśmiało przypomnieć amerykańskiego faworyta, czyli prostego hamburgera.
Ta arcyprosta do przyrządzenia potrawa ma tysiące odmian i wariacji na temat.
Jedni lubią z keczupem, drudzy z musztardą, a trzeci tylko z sosem.
Są tacy, którzy przepadają za cheesburgerami, a inni z kolei muszą go mieć z boczkiem.
Niektórzy wolą z cebulą, a inni z ogórkiem konserwowym.
Jakąkolwiek jednak postać wybierzecie – jedno jest pewne – cały sekret dobrego hamburgera jest zawarty w dobrej wołowinie. Nie dajcie się nabrać na gotowe tacki w supermarketach, gdzie mięso jest pełne glutaminianu sodu, albo mrożonych gotowych hamburgerów zawierających pewnie wszystko oprócz czystego mięsa.
Kupcie mieloną wołowinę, doprawcie ją i uformujcie kotlety. To takie proste!
KLASYCZNE HAMBURGERY (4 osoby)
800 g mielonej wołowiny (ja używam łopatki)
sól i pieprz do smaku
SOS:
2 łyżki stołowe keczupu
1. Dopraw mieloną wołowinę solą i pieprzem
2. Uformuj 8 hamburgerów a 100 g każdy (2 na osobę)
3. Grilluj po 5 minut z każdej strony na mocnym ogniu
4. Połóż przecięte bułki dołem do ogni i podsmaż je chwilę, aż będą chrupiące
GOTOWE!
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja używam jedynie sałaty lodowej, pomidora i surowej cebuli. Smaruję bułkę keczupem, a hamburgera polewam sosem.
SMACZNEGO!!!
#Grill