Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne to jedno z moich ulubionych dań jarskich. Jest niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu, odwrotnie proporcjonalnie do pysznego smaku.

 

Kotlety jajeczneKotlety jajeczne, to jedno z moich ulubionych dań na wyjeździe. Reżyser żyje bowiem ciągle na walizkach i jedną z najważniejszych rzeczy, kiedy reżyseruję poza domem, to dobry bar mleczny, bufet albo restauracja, gdzie będę się mógł stołować podczas dwumiesięcznego pobytu na wyjeździe.

W tych moich barach poza domem, często w menu pojawiają się kotlety jajeczne, a ja kiedy mam ochotę na coś bezmięsnego, bardzo chętnie po nie sięgam.

Najlepsze, jakie jadłem są w barze mlecznym na ulicy Warszawskiej w Gdyni, gdzie jedzenie generalnie jest przepyszne, jako wielbiciel mojej własnej kuchni domowej, śmiem nawet twierdzić, że równie dobre, a czasami nawet lepsze niż w domu.

Kotlety jajeczne są właśnie przykładem tego, co smakuje mi lepiej u nich, niż w domu – dotychczas nie udało mi się w 100% odtworzyć smaku tych boskich kotletów, ale ciągle nad tym pracuję i ostatnio jestem już na tyle blisko pierwowzoru, że mogę bez wstydu podać wam mój przepis:

 

KOTLETY JAJECZNE (4 szt)

  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżka stołowa bułki tartej
  • 1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta do obtoczenia, masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz

 

  1. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Dodać surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać, uformować 4 kotleciki, mocno dociskając masę.
  3. Obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
  4. Rozgrzać 3 łyżki masła klarowanego. Gdy będzie gorące, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Gotowe.

Moim zdaniem kotlety jajeczne smakują najlepiej podane z kaszą gryczaną, tartymi buraczkami na ciepło i sosem pieczeniowym, ale znam także takich, którzy wolą je z ziemniakami i sosem musztardowym, lub chrzanowym.

SMACZNEGO!!!

 

Kotlet

Kotlet (fr. côtelette – żeberko) – potrawa, najczęściej mięsna, smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety przygotowuje się z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, rzadziej z innych rodzajów mięsa, a także z grzybów, warzyw (zwłaszcza strączkowych), jajek. W kuchni polskiej popularnością cieszą się kotlety mielone oraz kotlety schabowe (w różnych wariantach, np. z kością lub bez kości), podawane często z ziemniakami i kiszoną kapustą. Inne rodzaje: sznycle, kotlety pożarskie, kotlety de volailleitd.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet


#przepisykulinarne