Krewetki w sosie szafranowym

Krewetki w sosie szafranowym to niezwykle proste, ale też niezwykle smaczne i wykwintne danie, które można podawać nawet na najbardziej elegancką kolację.

 

Krewetki w sosie szafranowymWłaśnie minął Sylwester, a ja zazwyczaj na Sylwestra robię, albo homara w sosie maderowym, albo właśnie krewetki w sosie szafranowym.

 

Krewetki są jednak o niebo tańsze i o niebo prostsze w przygotowaniu.

 

Danie składa się zaledwie z kilku składników i zajmuje tyle ile gotuje się do niego ryż, czyli ca: 20 minut.

 

Jeśli tak, jak ja uwielbiacie owoce morza to te krewetki na pewno przypadną Wam do gustu.

 

 

 

 

Krewetki w sosie szafranowym (4 osoby)

1 kg mrożonych krewetek tygrysich w pancerzykach

1 duża cebula

1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego

tyle ząbków czosnku ile lubicie – ja używam 4 – 6

1 torebeczka (0,12 g) szafranu

2 łyżki stołowe masła

sól, cukier do smaku

 

  1. Rozmroźcie krewetki (najlepiej w lodówce – to trwa ca: 24 godziny), obierzcie je z pancerzyków i usuńcie czarny przewód pokarmowy.
  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę.
  3. Zeszklijcie na dużej patelni cebulkę na maśle i dorzućcie zmiażdżony czosnek.
  4. Dorzućcie krewetki, hojnie posólcie i smażcie je na dużym ogniu kilka minut, aż zrobią się różowe.
  5. Dolejcie mleczko kokosowe i dorzućcie szafran.
  6. Na średnim ogniu doprowadźcie do wrzenia, ale nie gotujcie ich za długo, bo mleczko może się rozwarstwić, a krewetki zrobią się gumowe.

 

Gotowe!

 

Podajcie z białym ryżem np. typu basmati.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

 

Szafran

Szafran, krokus (Crocus L.) – rodzaj roślin z rodziny kosaćcowatych. Należy do niego ponad 80 gatunków. Gatunkiem typowym jest szafran uprawny (Crocus sativus L.).

Zastosowanie

Uprawa

  • Wymagania. Krokusy są łatwe w uprawie i nie mają specjalnych wymagań. Najlepiej rosną na próchniczno-piaszczystej glebie w pełnym słońcu.
  • Rozmnażanie. Rozmnażają się wegetatywnie przez bulwocebule powstające u podstawy łodygi, powszechnie, choć nieprawidłowo, określane mianem cebulek. Najlepiej sadzić je we wrześniu-październiku, w drugim roku po oborniku. Najlepiej sadzić po 3–5 bulw na głębokość 5–10 cm w odstępach około 5 cm. Raz zasadzone bulwki krokusów pozostają w tym samym miejscu przez kilka-kilkanaście lat, gdy nadmiernie się zagęszczą trzeba je rozsadzić. Niektóre gatunki (szczególnie tzw. botaniczne) można uprawiać także z nasion, jednakże trzeba od wysiewu czekać 3 lata na ich zakwitnięcie.

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Szafran


#PrzepisyKulinarne