Krewetki w sosie szafranowym
Krewetki w sosie szafranowym to niezwykle proste, ale też niezwykle smaczne i wykwintne danie, które można podawać nawet na najbardziej elegancką kolację.
Właśnie minął Sylwester, a ja zazwyczaj na Sylwestra robię, albo homara w sosie maderowym, albo właśnie krewetki w sosie szafranowym.
Krewetki są jednak o niebo tańsze i o niebo prostsze w przygotowaniu.
Danie składa się zaledwie z kilku składników i zajmuje tyle ile gotuje się do niego ryż, czyli ca: 20 minut.
Jeśli tak, jak ja uwielbiacie owoce morza to te krewetki na pewno przypadną Wam do gustu.
Krewetki w sosie szafranowym (4 osoby)
1 kg mrożonych krewetek tygrysich w pancerzykach
1 duża cebula
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
tyle ząbków czosnku ile lubicie – ja używam 4 – 6
1 torebeczka (0,12 g) szafranu
2 łyżki stołowe masła
sól, cukier do smaku
- Rozmroźcie krewetki (najlepiej w lodówce – to trwa ca: 24 godziny), obierzcie je z pancerzyków i usuńcie czarny przewód pokarmowy.
- Pokrójcie cebulę w drobną kostkę.
- Zeszklijcie na dużej patelni cebulkę na maśle i dorzućcie zmiażdżony czosnek.
- Dorzućcie krewetki, hojnie posólcie i smażcie je na dużym ogniu kilka minut, aż zrobią się różowe.
- Dolejcie mleczko kokosowe i dorzućcie szafran.
- Na średnim ogniu doprowadźcie do wrzenia, ale nie gotujcie ich za długo, bo mleczko może się rozwarstwić, a krewetki zrobią się gumowe.
Gotowe!
Podajcie z białym ryżem np. typu basmati.
SMACZNEGO!!!
Szafran
Szafran, krokus (Crocus L.) – rodzaj roślin z rodziny kosaćcowatych. Należy do niego ponad 80 gatunków. Gatunkiem typowym jest szafran uprawny (Crocus sativus L.).
Zastosowanie
- Roślina ozdobna: uprawianych jest około 30 gatunków. Nadają się do ogródków skalnych, na rabaty i obrzeża rabat. Mogą być również uprawiane w kępach na trawniku i pędzone w szklarni.
- Roślina przyprawowa: Od wieków też hoduje się szafran uprawny (Crocus sativus). Wysuszone znamiona szafranu uprawnego używane są jako przyprawa. Ten żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego.
- Sztuka kulinarna: Szafran barwi potrawy na żółto. Zbyt duża ilość szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka. Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu,owoców morza, zup i ciast. Dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były ongiś tzw. „baby szafranowe”, czyli puszyste ciasta drożdżowe, zabarwione na żółto szafranem.
- Jako afrodyzjak stosowany był przez Asyryjczyków, Fenicjan, Greków, Arabów, a nawet Brytyjczyków, którzy od XIV w. hodowali go w Saffron Walden.
- Jako barwnik organiczny stosowany już w starożytnej Grecji i Rzymie, także w Chinach.
Uprawa
- Wymagania. Krokusy są łatwe w uprawie i nie mają specjalnych wymagań. Najlepiej rosną na próchniczno-piaszczystej glebie w pełnym słońcu.
- Rozmnażanie. Rozmnażają się wegetatywnie przez bulwocebule powstające u podstawy łodygi, powszechnie, choć nieprawidłowo, określane mianem cebulek. Najlepiej sadzić je we wrześniu-październiku, w drugim roku po oborniku. Najlepiej sadzić po 3–5 bulw na głębokość 5–10 cm w odstępach około 5 cm. Raz zasadzone bulwki krokusów pozostają w tym samym miejscu przez kilka-kilkanaście lat, gdy nadmiernie się zagęszczą trzeba je rozsadzić. Niektóre gatunki (szczególnie tzw. botaniczne) można uprawiać także z nasion, jednakże trzeba od wysiewu czekać 3 lata na ich zakwitnięcie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szafran
#PrzepisyKulinarne