Kulki owsiane

Kulki owsiane, kulki czekoladowe, albo kulki kokosowe, to przepis na pyszne i zdrowe ciastka beze pieczenia, które pochodzą ze Szwecji, gdzie dorastałem, więc są poniekąd smakiem mojego dzieciństwa.

 

kulki owsianePrzed Gwiazdką dostałem paczkę z łakociami od mojego przyjaciela ze Szwecji, w której były szwedzkie kokosbollar, czyli kulki owsiane, lub kokosowe i to przypomniało mi, że uczyliśmy się robić takie kulki w szkole i jak proste były one w przygotowaniu.

Kulki owsiane to znakomita alternatywa do pieczonych ciast, a dla takich, jak ja którzy muszą liczyć kalorie, owies i cukier brzozowy zamiast zwykłego powodują, że ciastka te są nieomal dietetyczne.

 

KULKI KOKOSOWE (25-30 sztuk)

100 g masła, albo margaryny

1 łyżka stołowa kakao

4 łyżki stołowe cukru, cukru trzcinowego, albo cukru brzozowego (ksylitolu)

2-3 szklanki suchych płatków owsianych

1 łyżka stołowa wody

wiórki kokosowe do obtoczenia

 

1. Zmieszaj wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych do uzyskania gęstej, kruszącej się masy.

2. Utocz w dłoniach kulki.

3. Obtocz w wiórkach kokosowych.

GOTOWE!

Schłodź w lodówce przed podaniem.

W wypadku zastąpienia zwykłego cukru cukrem trzcinowym, lub brzozowym, które są zdrowsze, ale mniej słodkie, dodaj odpowiednio więcej cukru, żeby masa była przyjemnie słodka.

W wersji eleganckiej zamiast wody dodajcie łyżkę brandy, rumu, albo innego alkoholu, który lubicie.

W niektórych przepisach podawane jest, że masło trzeba stopić, że ucierać najpierw z cukrem, że dodać łyżkę ciepłęj kawy itp itd etc, nie wierzcie w te hece! Najprościej i najsmaczniej wychodzi jak zrobicie tak, jak napisałem, reszta ceregieli to zawracanie gitary.

Smacznego!

 

Kulki owsiane są bardzo często podawane do szwedzkiej fika – przerwie na kawę, która w w Szwecji jest instytucją:

Fika

Fikaszwedzki obyczaj mający charakter instytucji społecznej. Oznacza przerwę w pracy lub innej działalności w celu wypicia kawy lub innego napoju z przekąskami w towarzystwie znajomych, przyjaciół lub rodziny. Ta tradycja ma wielkie znaczenie dla Szwedów, bowiem Szwecja jest jednym z największych konsumentów kawy na świecie.

Podczas fiki do kawy serwowane są głównie słodkości, czasem kanapki lub inne przekąski. Najpopularniejszym dodatkiem są bułeczki cynamonowe. kulki owsiane, lub inne ciasto.

Fika może odbywać się w kawiarni lub cukierni, w firmach, domach czy też na świeżym powietrzu. Wiele szwedzkich zakładów pracy ma zinstytucjonalizowane przed- i popołudniowe przerwy na kawę, które są nie tylko przerwami od pracy, ale również okazją do nieformalnych spotkań i dyskusji.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fika

___________________________________________________________________________
#deser