KURCZAK NA BUTELCE

Nie wiadomo skąd pochodzi ten superprosty przepis na kurczaka nabitego na butelkę piwa, ale jego alternatywna nazwa kurczak a’la generał, sugeruje jednoznacznie pochodzenie.

 

kurczak_na_butelceMniejsza o to.

Przepis jest tak banalnie prosty, że nawet największa kuchenna ofiara jest w stanie go zrobić, a kurczak zachwyca swoją soczystością i wyśmienitym smakiem.

Polecam użyć kurczaka zagrodowego, który jest już do nabycia nawet w supermarketach. Jego smak jest nieporównywalnie lepszy od zwykłych brojlerów, a cena jest niewiele wyższa.

 

KURCZAK NA BUTELCE: (4 porcje)

1 kurczak

1 butelka piwa (wystarczy spokojnie 0,33 l.)

DO MARYNATY:

oliwa

słodka mielona papryka,

ostra mielona papryka

czosnek granulowany

sól

(Ja używam tylko tych przypraw, żeby ich smak nie przytłoczył aromatu trunku, ale niech każdy używa swojej ulubionej mieszanki przypraw.)

 

1. Umyj i osusz kurczaka

2. natrzyj go oliwą i szczodrą ilością przypraw zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz i odstaw na kilka godzin do lodówki.

kurczak_na_butelce23. Odlej trochę piwa, żeby mieć czym podlewać kurczaka i nadziej go na butelkę tak, żeby jej szyjka wystawała nad szyję ptaka.

4. Wsyp do butelki z piwem 1/3 łyżeczki soli, żeby się spieniło i oblało kurczaka.

5. Postaw na żaroodpornym naczyniu, nalej troszkę piwa na spód, żeby nie przywarło i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni.

6.Piecz 1 godzinę na kilogram ptaka, co kilka minut wsypując sól do butelki, żeby znów musując oblała kurczaka, albo polewaj go odlanym piwem.

7. Żeby uzyskać chrupiącą skórkę, ja włączam termoobieg na ostatnie 10 minut.

8. Natnij ewentualnie w miejscu, gdzie udo styka się z tuszą, żeby sprawdzić, czy kurczak jest już gotowy. (Jeśli wypływa różowy płyn, ptak nie jest gotowy, natomiast jeśli wypływa przeźroczysty, kurczak już doszedł.)

Ja najbardziej lubię pieczonego kurczaka z ziemniakami pure’, zielona fasolką szparagową i sosem z pod kurczaka, który się zebrał w trakcie pieczenia na żaroodpornym naczyniu.

SMACZNEGO!!!

 

A a zakończenie mój sekret: Wcale nie musicie nadziewać kurczaka na butelkę z piwem – znakomicie, jeśli nawet nie lepiej, smakuje nadziany na butelkę z cydrem, a już totalnie obłędnie na butelkę z coca, albo pepsi colą!

____________________________________________________________________________
#kuchnia #kurczak