Kurczak po turecku (Osmańsku)
Kurczak po turecku – to prosty przepis rodem z kuchni osmańskiej, która wyróżnia się delikatnością smaków i dużą różnorodnością przypraw i dodatków.
Mój kurczak po turecku może równie dobrze być indykiem po turecku, którego osobiście preferuję ponieważ ma według mnie o wiele smaczniejsze mięso.
Kurczak po turecku (4 osoby)
DO SOLANKI:
1 litr wody
2 łyżki stołowe soli
5 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych.
DO MARYNATY:
Olej, lub oliwa, sumak (już do kupienia w każdym hipermarkecie) papryka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, 1 łyżka stołowa pasty chili (może być sambal oelek)
500 g piersi kurczaka, lub piersi indyka
1 duża papryka zielona
1 duża papryka czerwona
1 duża cebula
200 g rodzynek
50 g blanszowanych migdałów
sól, sumak, suszony tymianek i suszone oregano do smaku
1. Kroimy mięso w kęsy na raz i zanurzamy w solance składającej się z wody, ziaren ziela angielskiego i liści laurowych i soli. Zalewamy mięso tak żeby solanka je przykryła i odstawiamy na godzinę w zimne miejsce.
2. Odsączamy mięso i suszymy je papierowym ręcznikiem, po czym obsypujemy 1 łyżką stołową papryki czerwonej, 1 łyżką stołową papryki wędzonej, 1 łyżką stołową sumaku, pastą chili, solą i polewamy oliwą tak, żeby marynata oblepiła mięso.
3. Kroimy cebulę w piórka i rumienimy na oleju w patelni. Wyjmujemy je na talerz i smażymy teraz papryki pokrojone w kawałki na jeden kęs. Kiedy uniesie się charakterystyczny zapach smażonej papryki, przerywamy smażenie i odkładamy na talerz z cebulą. (Nie przeciągamy papryki, żeby zachowała chrupkość.)
5. Smażymy teraz zamarynowane mięso, aż się zarumieni, dorzucamy warzywa, rodzynki, dolewamy ~1/2 l wody, żeby powstał gęsty sos. Solimy i doprawiamy suszonym oregano i suszonym tymiankiem.
Gotowe!
Podajemy z przyprażonymi na suchej patelni migdałami najlepiej na białym ryżu.
SMACZNEGO!!!
Sumak
Sumak (Rhus L.) – rodzaj roślin należący do rodziny nanerczowatych. Należy do niego ok. 200 gatunków roślin. Gatunkiem typowym jest Rhus coriaria L..
Sumak pochodzi z jagód (owoców) dziko rosnącego krzaka, który rośnie na wszystkich obszarach śródziemnomorskich, zwłaszcza na Sycylii i południowych Włoszech oraz w części środkowej Bliskiego Wschodu głównie w Iranie.
Jest niezbędnym składnikiem w kuchni arabskiej i jest używany zamiast cytryny ze względu na swoją kwaskowatość i cierpkość.
Wiele innych odmian sumaka występuje w umiarkowanych regionach świata. W Ameryce Północnej odmianę “Rhus glabra” używa się w przemyśle garbarskim oraz dla jej właściwości leczniczych.
#KuchniaTurecka