KURCZAK Z ANANASEM
Ostatnio bardzo dużo podróżowałem, co nie sprzyjało gotowaniu. W związku z tym kulinarna część mojego bloga leżała troszkę odłogiem.
Kiedy tylko wróciłem na dłużej do domu od razu wziąłem więc się do roboty i dzisiaj nadrabiam zaległości nowym przepisem, doskonałym na letnie upały. Kurczak słodko-kwaśny z ananasem jest lekkim, orzeźwiającym daniem, które syci, ale nie zapycha – zresztą, jak cała kuchnia chińska.
Potrawa jest błyskawiczna w przygotowaniu, bo smażenie trwa tyle, co ugotowanie ryżu.
Cała tajemnica kuchni chińskiej polega na krótkim smażeniu w bardzo wysokiej temperaturze, co sprawia, że warzywa są usmażone, ale pozostają chrupkie.
Jeśli chcecie możecie sami przygotować sos słodko-kwaśny na bazie octu, przecieru pomidorowego, sosu sojowego i cukru, ale moim zdaniem te gotowe są znakomite i oszczędzają czas przygotowania.
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY Z ANANASEM (4 osoby):
300 g podudzi z kurczaka
3 średnie papryki (po jednej z każdego koloru)
2 średnie cebule
1 puszka ananasa w kawałkach
200 cl sosu słodko-kwaśnego
olej arachidowy, z pestek winogron, albo inny o wysokiej temperaturze dymienia do smażenia
ocet, sok z cytryny i sos sojowy do smaku
1. Wytnij kości z kurczaka i pokrój na ca. trzycentymetrowe kawałki
2. Pokrój paprykę w paski, lub także w kilkucentymetrowe kawałki, a cebulę w piórka.
3. Rozgrzej bardzo mocno wok, albo dużą patelnię na największym ogniu i dopiero kiedy zacznie porządnie dymić wrzuć warzywa i smaż krótko na bardzo wysokim ogniu. (kiedy poczujesz charakterystyczny zapach smażonej papryki po mniej więcej 2 – 3 minutach, jest ona już gotowa.)
4. Wyjmij warzywa i dolej odrobinę oleju. Poczekaj aż ten znowu zacznie dymić i usmaż kurczaka na bardzo wysokim ogniu (też mniej więcej 4-5 minut)
5. Dorzuć z powrotem warzywa, odsączone kawałki ananasa i dolej gotowy sos słodko-kwaśny.
6. Dosmakuj odrobiną octu, soku z cytryny i sosu sojowego.
GOTOWE!
Podawaj z białym ryżem (pamiętaj, że Chińczycy nie dodają do gotowania ryżu soli)
SMACZNEGO!!!
#KuchniaChińska
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks