Lasagne – śmieć, czy delicja

Lasagne – śmieć, czy delicja – to mój własny przepis na słynną lasagne, która w zależności od sposobu przyrządzenia może być śmieciem, albo delicją.

 

lasagneLasagne jadłem z niejednego pieca…

Zarówno we Włoszech, jak i innych miejscach Europy.

Niestety jest to danie, które można nieźle spieprzyć i wiele knajp oszczędzając na składnikach, robi z tego śmieciowe żarcie, które w związku z tym moim zdaniem jest dość ryzykownym wyborem przy zamawianiu go w restauracji.

Poza tym ja mam swoją własną ulubioną wersję i kiedy kucharz dodaje coś według własnego gustu, żeby „podkręcić” smak, często mi nie podchodzi. Dlatego Lasagne w zasadzie jem tylko w domu według własnego bardzo prostego przepisu.

Przyznaję, że sam też wielokrotnie eksperymentowałem z różnymi dodatkami, żeby na końcu dojść do wersji najprostszej, która najbardziej mi smakuje:

 LASAGNE a’ la Kempinsky (4 osoby)

500 g mielonej wołowiny (nie kupujcie gotowych tacek w supermarketach, bo są w nich zmielone w zasadzie same odpadki. Idźcie do rzeźnika, wybierzcie kawałek mięsa – najlepiej łopatki wołowej – i poproście o zmielenie go na miejscu).

200 g surowego, wędzonego boczku.

2 duże cebule

200 g przecieru pomidorowego

3 ząbki czosnku

400 cl wody

1 opakowanie płytek lasagne (których nie trzeba wstępnie gotować)

1 litr mleka

5 łyżek stołowych mąki kukurydzianej

oliwa extra vergine do smażenia

sól, czarny pieprz, cukier do smaku

1. Pokrójcie cebule w kostkę.

2. Wrzućcie ją na oliwę na dużą patelnię.

3. Dorzućcie pokrojony w grubą kostkę wędzony boczek.

4. Smażcie na średnim ogniu.

5. Kiedy cebula się zeszkli, podkręćcie ogień i wrzućcie mielone mięso.

6. posólcie, popieprzćcie i wrzućcie zgnieciony czosnek do mięsa. Mieszajcie tak, żeby mięso miało jak najdrobniejszą strukturę.

7. Kiedy mięso się usmaży, dodajcie przecier pomidorowy i wlejcie wodę.

8. Gotujcie aż powstanie gęste ragu.

SOS BESZAMELOWY

1. Wlejcie 800 cl mleka do rondelka

2. Rozmąćcie mąkę kukurydzianą z pozostałym mlekiem (to jest moja wersja light sosu, bez tłuszczu)

3. Wlejcie mąkę z mlekiem do rondelka z mlekiem, posólcie do smaku (można też zetrzeć orzech muszkatołowca, ale ja nie przepadam)

4. Podgrzewajcie na wolnym ogniu stale mieszając, aż wszystko się zagotuje i nabierze konsystencji gęstego budyniu.

lasagne w piecu

Teraz wystarczy wyłożyć prostokątne naczynie żaroodporne płytkami lasagne, przykryć je sosem mięsnym, a potem beszamelem. Powtarzać tyloma warstwami na ile starczy wam składników, z tym, że ostatnie dwie warstwy powinny być z sosem mięsnym a na nim sos beszamelowy.

Zapiekać lasagne przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Lasagne smakuje wybornie z sałatką ze świeżych pomidorów.

To jest absolutnie podstawowy, najprostszy przepis, który mi smakuje najbardziej. Lubie prosty smak sosu mięsno-pomidorowego z lekkim aromatem czosnku. (ja słodzę sos kilkoma łyżeczkami brązowego cukru, żeby bardziej wydobyć smak pomidorów.) Ale można ten przepis modyfikować zgodnie ze swoimi własnymi upodobaniami:

Wiem, że niektórzy nie wyobrażają sobie sosu mięsnego, bez marchewki i selera, ale ja już je dawno wyeliminowałem, bo nie czułem absolutnie żadnej różnicy a faktura obu tych warzyw po ugotowaniu mi nie odpowiadała.

Wiem, że inni wolą sos bez boczku, ale ja uwielbiam go, bo pogłębia smak i lubię jego fakturę.

Czasami, jak najdzie mnie ochota, dorzucam na sam koniec gotowania sosu mięsnego 100 – 200 g mrożonego zielonego groszku.

Rzadko dolewam zamiast wody czerwone półsłodkie wino i duszę w nim rozdrobnione mięso.

Wariantów jest mnóstwo, bo jadałem lasagne z sosem mięsnym przyprawionym liściem laurowym, tymiankiem, suszonym oregano etc.

Po za tym w tradycyjnym przepisie posypuje się potrawę serem przed zapieczeniem, ale ja ze względu na mój cholesterol robię wersję light i nie czuję żadnej różnicy.

Generalnie jest to potrawa, którą powinniście przystosować do waszych własnych gustów, bo wtedy, jak zawsze, kiedy to zrobicie, będzie wam smakowało najlepiej.

Smacznego!

lasagne 1


#lasagne #KuchniaWłoska #gotowanie