Lasagne z cukinią i beszamelem

Lasagne z cukinią i beszamelem – to jedna z moich ulubionych wersji lasagni. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i zawsze wychodzi przepysznie. Polecam!

Lasagne jadłem z niejednego pieca zarówno we Włoszech, jak i innych miejscach Europy, ale najlepiej smakuje mi w domu według mojego własnego bardzo prostego przepisu. Albo z boczkiem, albo tak, jak dzisiaj lasagne z cukinią i beszamelem

Lasagne to danie, które można nieźle spieprzyć i wiele knajp oszczędzając na składnikach, robi z tego śmieciowe żarcie, które w związku z tym moim zdaniem jest dość ryzykownym wyborem przy zamawianiu go w restauracji.

Poza tym ja mam swoją własną ulubioną wersję i kiedy kucharz dodaje coś według własnego gustu, żeby „podkręcić” smak, często mi nie podchodzi. Dlatego Lasagne w zasadzie jem tylko w domu według własnego bardzo prostego przepisu.

Przyznaję, że sam też wielokrotnie eksperymentowałem z różnymi dodatkami, żeby na końcu dojść do wersji najprostszej, która najbardziej mi smakuje:


Lasagne z cukinią i beszamelem

 

Lasagne z cukinią i beszamelem

500 g mielonej wołowiny (nie kupujcie gotowych tacek w supermarketach, bo są w nich zmielone w zasadzie same odpadki. Idźcie do rzeźnika, wybierzcie kawałek mięsa – najlepiej łopatki wołowej – i poproście o zmielenie go na miejscu).

2 duże cebule

2 puszki całych pomidorów w puszce

200 g przecieru pomidorowego

3 ząbki czosnku

1 opakowanie płytek lasagne (których nie trzeba wstępnie gotować) W supermarketach jest także obecnie do kupienia świeże ciasto makaronowe w dużych rulonach, które polecam bo jest o wiele smaczniejsze. (500 g)

2 łyżki stołowe masła

2 łyżki stołowe mąki pszennej

500 ml mleka

100 g żółtego sera

oliwa extra vergine do smażenia

sól, czarny pieprz, oregano i cukier do smaku

1. Pokrójcie cebule w kostkę.

2. Wrzućcie ją na oliwę na dużą patelnię i zeszklijcie

3. Dorzućcie pokrojoną kostkę cukinię i smażcie na średnim ogniu aż cukinia lekko zmięknie.

4. Podkręćcie ogień i wrzućcie mielone mięso.

5. posólcie, popieprzcie i wrzućcie przeciśnięty przez praskę czosnek do mięsa. Mieszajcie tak, żeby mięso miało jak najdrobniejszą strukturę.

6. Kiedy mięso się usmaży, dodajcie pokrojone wcześniej pomidory z puszki i doprawcie przecierem, żeby uzyskać głęboko pomidorowy smak..

7. Gotujcie aż powstanie gęste ragu.

8. Posólcie, popieprzcie i koniecznie dosłódźcie trochę sos, aby wydobyć słodycz pomidorów. Dosypcie suszone oregano.

SOS BESZAMELOWY

1. Roztopcie dwie łyżki stołowe masła w rondelku i dodajcie dwie kopiate łyżki stołowe mąki. Powstanie jasna zasmażka

2. Dolejcie całe zimne mleko na raz i gotujcie mieszając aż powstanie gęsty aksamitny sos. Posólcie do smaku (można też zetrzeć orzech muszkatołowca, ale ja nie przepadam)

Teraz wystarczy wyłożyć prostokątne naczynie żaroodporne płytkami lasagne, przykryć je sosem mięsnym. Powtarzać tyloma warstwami na ile starczy wam składników, z tym, że ostatnie dwie warstwy powinny być z sosem mięsnym a na nim sos beszamelowy.

Na wierzchu rozsypać starty ser.

Zapiekać lasagne przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gotowe!

Lasagne smakuje wybornie z sałatką ze świeżych pomidorów.

To jest absolutnie podstawowy, najprostszy przepis, który mi smakuje najbardziej. Lubie prosty smak sosu mięsno-pomidorowego z lekkim aromatem czosnku. (ja słodzę sos kilkoma łyżeczkami brązowego cukru, żeby bardziej wydobyć smak pomidorów.) Ale można ten przepis modyfikować zgodnie ze swoimi własnymi upodobaniami:

Wiem, że niektórzy nie wyobrażają sobie sosu mięsnego, bez marchewki i selera, ale ja już je dawno wyeliminowałem, bo nie czułem absolutnie żadnej różnicy w smaku, a faktura obu tych warzyw po ugotowaniu mi nie odpowiadała.

Czasami, jak najdzie mnie ochota, dorzucam na sam koniec gotowania sosu mięsnego 100 – 200 g mrożonego zielonego groszku.

Rzadko dolewam kieliszek czerwonego półsłodkiego wina i duszę w nim rozdrobnione mięso.

Wariantów jest mnóstwo, bo jadałem lasagne z sosem mięsnym przyprawionym liściem laurowym, tymiankiem, majerankiem etc.

Generalnie jest to potrawa, którą powinniście przystosować do waszych własnych gustów, bo wtedy, jak zawsze, kiedy to zrobicie, będzie wam smakowało najlepiej.

Smacznego!

lazania

lazania

potrawa na bazie makaronu i mięsnego sosu, zapiekana; lazanie; lasagna, lasagne
http://sjp.pl/lazania


#lasagne #lazania #lasagna #lazanie