Makaron w sosie serowym

Makaron w sosie serowym, macaroni and cheese, albo mac’n’cheese to nieomalże narodowa potrawa Ameryki. 

 

 

Makaron w sosie serowymPrzygotowuje się ją w tysiącach odmian i wariantów – ja dzisiaj Wam podam swój autorski przepis, który jest niezwykle prosty  i szybki w przygotowaniu.

Ja mojego makaronu nie zapiekam, ale jeżeli ktoś chce to wystarczy przelać masę do naczynia żaroodpornego, posypać bułką tartą i zapiec makaron w piekarniku nastawionym na 180 stopni, aż posypka się zarumieni.

 

Makaron w sosie serowym (4 osoby)

400 g makaronu „kolanek”

250 g wędzonego, surowego boczku

250 g sera typu cheddar

2 łyżki stołowe oleju

2 łyżki stołowe mąki

0,5 l mleka

sól, pieprz do smaku

 

  1. Gotujemy makaron al dente na solonej wodzie.
  2. Na 2 łyżki gorącego oleju w garnku, wrzucamy 250 g pokrojonego w kostkę boczku i pozwalamy mu się trochę podsmażyć, ale ma pozostać miękki, nie robimy skwarków.
  3. Dosypujemy 2 łyżki mąki i przesmażamy ją ca: 2 min. robiąc zasmażkę.
  4. Wlewamy mleko i podgrzewamy całość aż zgęstnieje.
  5. Dosypujemy stary ser i pozwalamy mu się roztopić.
  6. Solimy i pieprzymy do smaku.
  7. Łączymy z makaronem.

Gotowe!

Jeżeli tak, jak ja wolicie makaron w tej formie, bez zapiekania, danie jest już gotowe, jeżeli chcecie mieć chrupką skórkę, zapieczcie makaron pod posypką z bułki tartej w 180 stopniach, aż bułka się zarumieni.

SMACZNEGO!!!!

 

Macaroni and cheese

Macaroni and cheese (również mac and cheese; z ang. „makaron z serem”) – potrawa popularna w krajach anglosaskich, w szczególności w Stanach Zjednoczonych, w postaci makaronu zapiekanego z sosem serowym. Istnieje wiele odmian potrawy, różniących się między sobą konsystencją (od kremowej po charakterystyczną dla zapiekanki) oraz dodatkami.

Pierwsze przepisy na macaroni and cheese pochodzą z początku XIX wieku. Wynalezienie potrawy przypisywane jest niekiedy błędnie prezydentowi Stanów Zjednoczonych, Thomasowi Jeffersonowi. Na spopularyzowanie potrawy miało wpływ wprowadzenie do sprzedaży pakowanych dań przez przedsiębiorstwo Kraft w 1937 roku.

Podobna potrawa, jednak z dodatkiem ziemniaków i cebuli, występuje w kuchni szwajcarskiej i znana jest jako Älplermagronen.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Macaroni_and_cheese


#kuchnia