Medaliony po węgiersku

Medaliony po węgiersku, to wykwintne, a jakże proste w przyrządzeniu danie kuchni węgierskiej, które pamiętam jeszcze z okresu studiów w latach 80 zeszłego wieku.

Medaliony po węgierskuKiedy studiowałem w Łodzi w Szkole Filmowej, w latach 80 zeszłego stulecia, nie było zbyt wielkiego wyboru jeśli chodzi o knajpy, w których jedzenie było smaczne.

W Łodzi było ich zaledwie kilka, m.in. “Malinowa” restauracja słynnego hotelu Grand na ulicy Piotrkowskiej.

Fakt, że była droga, ale pieniądze miały wtedy inną wartość, bo bardzo często było tak, że pieniądze były, natomiast nie było co za nie kupić.

Jednym z moich ulubionych dań, obok znakomitej i niepowtarzalnej zupy krem z truskawek, były właśnie medaliony po węgiersku. Nigdy nie poprosiłem o ich przepis, ale po latach, udało mi się odtworzyć ich smak z pamięci i do tej pory stanowią stały punkt w moim domowym jadłospisie.

Ja podaję wariant zrobiony ze schabu wieprzowego, ale jeśli ktoś ma ochotę i pieniądze, może równie dobrze zrobić medaliony po węgiersku z górki cielęcej, a jeśli wolicie drób, to zarówno medaliony z piersi indyka, jak i z piersi kurczaka, mogą być. Smak wprawdzie nie będzie dokładnie taki, jak go pamiętam, ale możecie poeksperymentować i wybrać ulubione mięso. Odradzam jednak wołowinę, albowiem moim zdaniem zupełnie nie pasuje do tej gamy smakowej.

Medaliony po węgiersku (4 osoby)

4 grube kotlety schabowe bez kości (ca. 600 g).

1 duża cebula.

300 ml wody.

200 ml słodkiej śmietany 30 %, albo w wersji dietetycznej mleka.

300 g przecieru pomidorowego.

2 łyżki stołowe słodkiej papryki mielonej.

1 bulionetka drobiowa.

1 łyżka stołowa mąki pszennej

olej do smażenia

sól, cukier, ostra papryka mielona do smaku

1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na 1 łyżce stołowej oleju w dużym garnku, który pomieści 4 kotlety.

2. Dosyp łyżkę mąki i wymieszaj z cebulą i olejem robiąc zasmażkę.

3. Dolej na raz całą zimną wodę i wymieszaj.

4. Dorzuć bulionetkę, przecier pomidorowy, słodką paprykę i dolej śmietanę. Wymieszaj na gęsty sos.

5. Dosyp ostrą paprykę, cukier i sól, wedle smaku. Zostaw na bardzo małym ogniu.

6. Posól i rozbij kotlety schabowe, oprusz je mąką pszenną i obsmaż krótko na oleju.

7. Wrzuć kotlety schabowe do sosu i duś na małym ogniu do miękkości.

GOTOWE!

Medaliony po węgiersku można jeść z ryżem, kluskami, lub tłuczonymi ziemniakami, ale oryginalny przepis przewiduje do nich kluseczki kładzione ( www.olgasmile.com/kluski-kladzione.html ) i nie ma według mnie lepszej kombinacji smaków, niż medaliony po węgiersku z kluseczkami kładzionymi, zapewniam!

Smacznego!

________________________________________________________________________________
#KuchniaWęgierska