MIELONE W SOSIE CEBULOWYM

Byłoby dosyć głupio podawać przepis na mielone, bo jak świat, światem, każdy dom i każda mama ma swój wypróbowany najlepszy przepis na kotlety mielone.

 

mieloneZauważyłem jednak, że to z czym owe mielone wjeżdżają na stół bywa bardzo różne i potrafi zepsuć smak najlepszego mielonego.

Dlatego podam mój przepis na szybki sos cebulowy, który pasuje do większości mięs – od mielonego, po zrazy wołowe, pieczeń a nawet bitki.

 

 

SOS CEBULOWY (4 porcje)

2 średnie cebule

2 łyżki stołowe mąki pszennej

2 łyżki stołowe oleju

2 bulionetki pieczeniowe

300 cl wody

sól i pieprz do smaku

 

1. na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebule, pokrojone w kostkę, albo jeszcze lepiej w półtalarki (co powoduje, że cebula jest bardziej wyczuwalna i daje wyrazistszy smak)

2. zezłocić na dużym ogniu

3. dosypać mąkę i wymieszać, żeby wchłonęła tłuszcz.

4. rozcieńczyć całą wodą na raz. Mieszać podgrzewając aż odpowiednio zgęstnieje.

5. rozpuścić bulionetki, doprawić i podawać z kaszą lub ziemniakami i mięsiwem.

 

SMACZNEGO!

_________________________________________________________________________________________
#mielone #sos