Nadziewane piersi z indyka

Nadziewane piersi z indyka – to pyszne danie wygląda na niesłychanie ekstrawaganckie i czasochłonne, a w rzeczywistości jest proste i robi się migiem.

Nadziewane piersi z indyka w oryginalnym przepisie było zrobione z piersi z kurczaka, ale moim zdaniem pierś indyka jest o wiele bardziej soczysta i smaczna, więc polecam wam ten wariant.

 

Nadziewane piersi z indyka

 

Nadziewane piersi z indyka (4 osoby)

4 sznycle z piersi indyka, każdy grubości mniej więcej 3 – 4 cm

200 g tartego sera typu mozzarella, albo morski

50 g tartego sera typu parmezan

jajko

mąka

bułka tarta

sól, pieprz

sos pomidorowy (może być passata z kartonika lub butelki)

1. Zrób kieszonkę w każdym ze sznyclów i napełnij go tartym serem typu mozzarella, albo morski.

2. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej

3. Smaż na oleju, na średnim oleju po kilka minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocista

4. Ułóż w sznycle w naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem, a potem zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Gotowe!

Najlepiej takie sznycle smakują z białym ryżem, ale zapewne można je także zjeść z frytkami, albo ziemniakami pure.

SMACZNEGO!!!

 

Nadziewane piersi z indyka

 

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej.

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oreganobazyliapieprzestragontymianekrozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwępomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków. Pewną tradycją jest także stała w całych Włoszech pora spożywania poszczególnych posiłków w ciągu dnia.

Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Sienasłyną z deserów, rejon Dolina Aosty z fondueFlorencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.

Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z „eksportem” kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta lub inne danie mączne, zupa); secondo piatto: główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem, np. panna cotta lub tiramisu.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_w%C5%82oska


#kuchniawloska