Pappardelle z owocami morza

Pappardelle z owocami morza to jeden z moich ulubionych przepisów na pastę z owocami morza. 

 

 

Pappardelle z owocami morzaWielką zaletą tego przepisu jest to, że robi się go z fałszywym sosem z homara, Nie tak drogim, jak oryginał, ale smakującym niemal identycznie.

Pappardelle nie są tu oczywiście niezbędne – może być każdy inny makaron, który lubicie, ale zazwyczaj owoce morza są we Włoszech podawane z „długimi” makaronami, a więc spaghetti, linguini, bucatini, fettucine, tagliatelle, albo tym podobne.

Świeża pasta oczywiście jest najsmaczniejsza – a świeże pappardelle są do kupienie w hipermarketach, więc jesli będziecie mieli dostęp do świeżego makaronu, to nie wahajcie się – kupujcie i próbujcie!

Ja robię moje pappardelle z mrożonymi owocami morza, ale to wynika głównie z dostępności i ceny. Świeże owoce morza, jeśli macie do nich dostęp są oczywiście o niebo smaczniejsze, ale nie są one konieczne do tej potrawy. Ważne żeby było wszystkiego po trochu, a więc ośmiorniczek, kalmarów, krewetek i małż.

 

PAPPARDELLE Z OWOCAMI MORZA W FAŁSZYWYM SOSIE Z HOMARA (4 osoby)

500 g mrożonej mieszanki z owocami morza (ja używam tej od Abramczyka, bo moim zdaniem jest najlepsza)

Słoik 200 g wędzonych małży w oleju

500 ml passaty z pomidorów (nie przecieru, tylko passaty czyli coś w rodzaju gęstego sosu pomidorowego dostępnego w każdym markecie.)

500 g świeżych pappardelle, albo innego makaronu

3 duże ząbki czosnku

1 duża cebula

4 kostki bulionu rybnego (do kupienia w kuchniach świata, albo w internecie)

puszka anchois w oleju (opcjonalnie, ale poprawiają one głębię smaku)

100 g startego sera parmigiano reggiano, grana padano, etc

sól, pieprz, cukier do smaku

  1. Pappardelle z owocami morza Odcedźcie małże i wlejcie olej z nich na głęboką patelnię. (opcjonalnie wrzućcie też całą puszkę anchois – roztopią się w trakcie gotowania) i zeszklijcie na oleju jedną drobno posiekaną cebulę.
  2. Dolejcie passatę z pomidorów, kostki bulionu rybnego i wciśnijcie 2 ząbki czosnku. Duście pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut.
  3. Dorzućcie mieszankę owoców morza i wędzone małże i gotujcie jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
  4. Posólcie, popieprzcie i koniecznie mocno dosłódźcie wywar (sos z homara jest słodkawy)
  5. Po wyłączeniu ognia, wciśnijcie jeszcze jeden ząbek czosnku, co spowoduje, że nie straci swojego aromatu.
  6. Podajcie na ugotowane al dente pappardelle, albo inny makaron – posypcie startym serem.

SMACZNEGO!!!

 

Pappardelle

https://en.wikipedia.org/wiki/Pappardelle


#pasta #kuchniawłoska