Pasta jajeczna made in Szkoła Filmowa

Pasta jajeczna made in Szkoła Filmowa – oto przepis na najlepszą pastę jajeczną ever, która nie zawiera ani grama majonezu.

Nie zmienia to jednak faktu, że ta pasta jajeczna jest totalną bombą kaloryczną, albowiem jest zrobiona całkowicie na maśle.

Geneza tego przepisu ma swoje korzenie w Łódzkiej Szkole Filmowej, gdzie wielokrotnie zasiadałem w komisji rekrutacyjnej na studia reżyserskie i w zasadzie pod koniec każdego długiego dnia egzaminów zamawialiśmy u pań z szatni (zwanych potocznie Ciociami Herbatkami) kanapki.

Dla mnie najsmaczniejsze były zawsze te z pastą jajeczną i zajadałem się nimi bez opamiętania.

Kiedy jednak próbowałem powtórzyć ów hit w domu, z różnorakimi majonezami i nigdy, przenigdy nie wychodziły mi tak smaczne, jak w szkole.

Poszedłem więc kiedyś po rozum do głowy i zapytałem po prostu Ciocię Herbatkę o przepis i okazało się, że jest on banalnie prosty, ale nie zawiera nawet grama majonezu.

A oto przepis na najlepszą pastę jajeczną ever – zarówno na święta, jak co dzień.

 

Pasta jajeczna made in Szkoła Filmowa

 

PASTA JAJECZNA

1 kostka masła

9 jaj ugotowanych na twardo

pęczek szczypiorku

sól do smaku

 

1. Jaja ugotować na twardo, wystudzić i drobno posiekać.

2. Wymieszać z drobno pokrojonym szczypiorkiem i z masłem  w temperaturze pokojowej.

3. Posolić do smaku.

Gotowe!

Zajadać z każdą formą świeżego pieczywa! Palce lizać!

SMACZNEGO!!!

 

Jajko (kulinaria)

Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie zwane są ikrą i uważane w postaci kawioru za wyrafinowany przysmak.

Oznakowanie na skorupce

Klasa A

Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu detalicznego, muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi. Numer taki składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu.

Kod systemu hodowli (tzw. „systemu utrzymania kur”):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jajko_(kulinaria)

 


#jaja #jajo #jajka