Pasta kanapkowa z sardynek

Pasta kanapkowa z sardynek to błyskawiczny przepis na wspaniałą kolację, która powinna zadowolić podniebienie największych smakoszy.

Pasta kanapkowa z sardynekUwielbiając kanapki bardzo często robię sobie do nich różnego rodzaju pasty, a to z twarożku, a to z żółtego sera, a to z makreli, a jedną z moich ulubionych past jest pasta z sardynek. Robi się błyskawicznie i nie zawiera zbyt wiele składników, natomiast wznosi smak zwykłych sardynek z puszki na zupełnie inny poziom kulinarnej rozkoszy.

PASTA Z SARDYNEK

1 puszka sardynek a 250 g

1 łyżka stołowa kaparów

1 szalotka, pół czerwonej cebuli, albo 1 dorodna dymka.

Oliwa z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz do smaku

1. Sardynki rozdrobnij widelcem na masę w szklanej miseczce.

2. Pokrój kapary na drobniejsze części i dodaj do sardynek.

3. Pokrój szalotkę, albo cebulę w drobną kostkę i dorzuć do sardynek.

4. Dolej oliwy i wymieszaj, żeby stworzyła się gęsta pasta. Posól i popieprz do smaku.

Gotowe!

Podawaj na ulubionym pieczywie – jak dla mnie nie ma lepszej kombinacji, niż dobry polski wiejski chleb i ta pasta.

SMACZNEGO!!!

Sardynka

Sardynka, sardyna, pilchard – zbiorcze nazwy grupy jadalnych ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae), początkowo odnoszone do sardynki europejskiej (Sardina pilchardus), z czasem objęły inne, blisko z nią spokrewnione i bardzo podobne gatunki. Obecnie nazwy sardynki, sardyny lub pilchardy stosowane są dla ryb z rodzajów:

Sardynką norweską nazywany jest też szprot.

Sardynki europejskie (Sardina pilchardus) występują w Morzu Śródziemnym i przy atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii, Portugalii, Francji iWielkiej Brytanii. Sardynka pacyficzna występuje w różnych rejonach Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego i jest poławiana przy wybrzeżachJaponii Północnej i Południowej Ameryki (zachodnie wybrzeże) oraz Australii i RPA.

Sardynki mają srebrzysty kolor oraz małe rozmiary, nie posiadają linii bocznej. Nie mają łusek na głowie. Długość ich ciała wynosi od 15 do 30 cm, żyją w licznych ławicach i przemieszczają się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu. Składają ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy później przekształcające się w dorosłe ryby.

Sardynki wszystkich gatunków są poławiane w ilościach przemysłowych w różnych celach, m.in. jako przynęta, do sprzedaży w świeżym stanie na targach rybnych, do suszenia i wędzenia, a także do wytwarzania mączki rybnej. Sardynki łowi się głównie nocą, kiedy to podpływają do powierzchni szukając planktonu. Po wciągnięciu sieci ryby są nasalane na czas transportu. Najpopularniejszą formą przerobu sardynek jest najpierw ich gotowanie (po wcześniejszym usunięciu głów) a później umieszczanie w marynacie olejowej w puszkach. Często występują również sardynki w sosie pomidorowym, co jest propozycją podania o zdecydowanie niższej zawartości tłuszczu (może mieć to znaczenie zwłaszcza dla osób na diecie niskotłuszczowej).


#kuchnia