Pasta z żółtego sera majonezu i czosnku
Pasta z żółtego sera majonezu i czosnku – to jedna z moich ulubionych past kanapkowych, którą poznałem w moim kulinarnym raju, czyli w Czechach.
Pasta z żółtego sera majonezu i czosnku, była podawana do czeskich chlebiczków na moich czeskich bankietach popremierowych i pokochałem ją miłością bezgraniczną od pierwszego kęsa.
Jest to co prawda istna bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu naprawdę warto zgrzeszyć i zrobić ją, szczególnie z okazji jakiegoś święta.
A poza tym robi się ją błyskawicznie, bo jest gotowa w 10 minut.
Pasta z żółtego sera majonezu i czosnku
300 g dobrego żółtego sera (ja biorę morski, bo wydaje mi się, że goudy i ementalery są zbyt słodkie
5 – 6 łyżek stołowych majonezu
3 – 4 duże ząbki czosnku
winogrona do garnirowania
1. Zetrzyj ser na grubych oczkach w tarce.
2. Przeciśnij do niego czosnek.
3. Dodaj majonez i wymieszaj, żeby powstała jednolita masa.
Gotowe!
Smakuje najlepiej na świeżym białym pieczywie i koniecznie z nietypowym dodatkiem, jakim jest winogrono – ta mieszanka smaku sera, majonezu, czosnku i słodkiego winogrona jest niewyobrażalna, ale także niewyobrażalnie smaczna.
Z inną wersją tego samego przepisu spotkałem się także na Śląsku Opolskim, ale występuje on wtedy jako sałatka podawana do wędlin.
Ser kroi się wtedy w kosteczki, zamiast ścierać go na tarce i dodaje się do niej oprócz majonezu i czosnku, pokrojone w kostkę ananasy z puszki.
To także jest niebo w gębie i smakuje wybornie z wędlinami.
SMACZNEGO!!!
Kuchnia czeska
Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji. Ma ona swoje regionalizmy: czeskie, morawskie i śląskie. Typowy obiad składa się z zupy, najczęściej gulaszowej, flakowej, kapuśniaku, ziemniaczanej, rosołu z różnymi kluseczkami i drugiego dania – knedlików z pieczenią lub roladą.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_czeska
#kuchniaczeska #pastykanapkowe