Pasta z żółtego sera majonezu i czosnku

Pasta z żółtego sera majonezu i czosnku – to jedna z moich ulubionych past kanapkowych, którą poznałem w moim kulinarnym raju, czyli w Czechach.

Pasta z żółtego sera majonezu i czosnku, była podawana do czeskich chlebiczków na moich czeskich bankietach popremierowych i pokochałem ją miłością bezgraniczną od pierwszego kęsa.

Jest to co prawda istna bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu naprawdę warto zgrzeszyć i zrobić ją, szczególnie z okazji jakiegoś święta.

A poza tym robi się ją błyskawicznie, bo jest gotowa w 10 minut.

 

Pasta z żółtego sera majonezu i czosnku

 

Pasta z żółtego sera majonezu i czosnku

300 g dobrego żółtego sera (ja biorę morski, bo wydaje mi się, że goudy i ementalery są zbyt słodkie

5 – 6 łyżek stołowych  majonezu

3 – 4 duże ząbki czosnku

winogrona do garnirowania

1. Zetrzyj ser na grubych oczkach w tarce.

2. Przeciśnij do niego czosnek.

3. Dodaj majonez i wymieszaj, żeby powstała jednolita masa.

Gotowe!

Smakuje najlepiej na świeżym białym pieczywie i koniecznie z nietypowym dodatkiem, jakim jest winogrono – ta mieszanka smaku sera, majonezu, czosnku i słodkiego winogrona jest niewyobrażalna, ale także niewyobrażalnie smaczna.

Z inną wersją tego samego przepisu spotkałem się także na Śląsku Opolskim, ale występuje on wtedy jako sałatka podawana do wędlin.

Ser kroi się wtedy w kosteczki, zamiast ścierać go na tarce i dodaje się do niej oprócz majonezu i czosnku, pokrojone w kostkę ananasy z puszki.

To także jest niebo w gębie i smakuje wybornie z wędlinami.

SMACZNEGO!!!

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: PolskiBawariiAustriiWęgier i Słowacji. Ma ona swoje regionalizmy: czeskiemorawskie i śląskie. Typowy obiad składa się z zupy, najczęściej gulaszowej, flakowej, kapuśniaku, ziemniaczanej, rosołu z różnymi kluseczkami i drugiego dania – knedlików z pieczenią lub roladą.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_czeska


#kuchniaczeska #pastykanapkowe