Pieczarki w śmietanie

Pieczarki w śmietanie to tani, prosty i przepyszny przepis na pieczarki, które w naszej kuchni często są bardzo niedoceniane.

Pieczarki to w naszej kuchni bardzo niedoceniany grzyb. Myślę, że winę za to ponoszą lata komuny, które dla naszej gastronomii nie były najlepsze i pieczarki pojawiały się w niej zbyt często, jako ersatz mięsa, albo wysmażony na węgiel dodatek do dań głównych. Pamiętam nawet mały barek w Łódzkim Hortex-sie gdzie podawano wyłącznie pieczarki na paredziesiąt różnych sposobów, m.in. pieczarki a’la flaczki, mielone z pieczarek itp.

A przecież pieczarka, mimo prostoty uprawy to bardzo szlachetny i smaczny grzyb, a pieczarki w śmietanie to istny rarytas, który często na zachodzie figuruje w kartach bardzo wykwintnych restauracji.

Polecam mój przepis, który jest niezwykle prosty, ale wyśmienity w smaku.

 

Pieczarki w śmietanie

 

Pieczarki w śmietanie (4 osoby)

500 g pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnku

500 ml śmietany 30%

pół łyżki stołowej mąki pszennej

masło do smażenia

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz i cukier do smaku

1. Kroimy cebule na drobną kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju.

2. Nie myjemy pieczarek, a jedynie obieramy je z cienkiej błonki i kroimy na dużą kostkę ( 2 x 2 cm), dorzucamy masło i smażymy je na wysokim ogniu, aż oddadzą płyn i zmniejszą objętość. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.

3. Zasypujemy całość mąką, mieszamy i zalewamy całością śmietany (jak ktoś jest na diecie, to może wziąć mniej śmietany i dopełnić resztę płynu mlekiem) i mieszając czekamy aż całość się zagotuje i zgęstnieje.

4. solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Gotowe.

Najlepiej pieczarki w śmietanie smakują jako danie główne ze spaghetti, ale są także wyśmienite z grzankami, jako zakąska.

SMACZNEGO!!!

Agaricus

Agaricus L. (pieczarka) – rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). Uprawiany i sprzedawany w sklepach jest jeden z jej gatunków – pieczarka dwuzarodnikowa.

Charakterystyka

Grzyby wytwarzające owocniki z mięsistymi kapeluszami o suchej, nagiej lub łuskowatej powierzchni i blaszkowym hymenoforzeBlaszkiu młodych owocników różowe, po dojrzeniu brązowe, nie przyrośnięte do trzonu, o regularnej tramie. Na trzonach u wielu gatunków znajduje się przyrośnięty pierścień. Zarodniki pieczarek są okrągławe lub eliptyczne, gładkie, pozbawione pory rostkowej, a ich wysyp jest barwy brązowej
https://pl.wikipedia.org/wiki/Agaricus


#pieczarki