Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska, czyli klops to znakomite danie na w zasadzie każdą okazję, które ma tę dodatkową zaletę, że smakuje świetnie na zimno, jako wędlina na kanapce.

 

pieczeńPrzewertowałem cały internet dlaczego pieczeń rzymska, albo inaczej klops, nazywa się pieczenią rzymską właśnie, ale nigdzie nie znalazłem wiarygodnej informacji o pochodzeniu nazwy tego niewątpliwego przysmaku.

Znane są różne warianty pieczeni rzymskiej, a jeden z najbardziej charakterystycznych jest ten kiedy pieczeń jest nadziewana jajkiem na twardo. 

Ja nie przepadam za tą wersją, albowiem uważam, że jajko w ogóle nie dodaje żadnego smaku, a spełnia jedynie funkcję dekoracyjną. A ponieważ taka pieczeń ma tendencje do rozpadania się i pękania przy krojeniu i podawaniu, już dawno nie dodaję do niej jajka.

Kwestia dodatków poza tym jest moim zdaniem wyjątkowo indywidualna i są przepisy na pieczeń z dodatkiem majeranku, ziół prowansalskich, kaparów, a nawet migdałów i rodzynek.

Ja podaję Wam moją wersję, która jest najbardziej klasyczna, a Wy możecie sobie wzbogacić smak, jak tylko dusza zapragnie.

Moja pieczeń rzymska jest najbardziej „neutralna” w smaku, ponieważ lubię, kiedy smakuje ona po prostu dobrym mięsem, które doprawiam jedynie pieprzem i solą, a jako dodatek stosuję jedynie zeszkloną na oleju cebulkę.

 

PIECZEŃ RZYMSKA (4-6 porcji)

pieczeń 2750 g dobrego wieprzowego mięsa mielonego (nie bierzcie mięsa z szynki, bo jest zbyt tłuste – bierzcie tłustsze kawałki takie, jak kark, łopatka etc)

250 g dobrej zmielonej wołowiny (używam łopatki)

1 duża cebula

sól i pieprz do smaku.

 

1. Pokrójcie cebulkę na drobną kostkę i zeszklijcie ją na oleju.

2. Wymieszajcie starannie mięsa doprawiając je solą i pieprzem, a kiedy cebulka trochę ostygnie dodajcie także ją do farszu.

3. Uformujcie na blasze z mięsa bochenek, albo włóżcie do formy na keks.

4. Wstawcie na 180 stopni na 45 minut do piekarnika.

Gotowe.

 

Moim zdaniem pieczeń rzymska smakuje najlepiej z tłuczonymi ziemniaczkami i sosem chrzanowym, a na drugi dzień jest wprost boska na kanapce z  musztardą, majonezem, konserwowym ogórkiem, albo chrzanem.

SMACZNEGO!!!

 

Klops

Klops – wyrób garmażeryjny, pieczeń z masy mięsa mielonego, która w zależności od techniki wykonania, dzieli się w kuchni polskiej na klopsy pieczone lub klopsy nadziewane. Jest to zazwyczaj uformowana w kulisty kształt masa mielonego mięsa z dodatkiem innych składników takich jak cebula, bułka, lub bułka tarta, jajko oraz przyprawy: sól, ziele angielskie, pieprz, cynamon lub czosnek do smaku itp.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klops

___________________________________________________________________________
#pieczeń