Placuszki twarogowe
Placuszki twarogowe – to znakomite danie na początek dnia, albo podwieczorek. Są niezwykle proste do zrobienia, a w smaku przewyższają naleśniki i pancakes.
Kiedyś w jakimś znakomitym hotelu – chyba był to jakiś Marriott zjadłem znakomite naleśniki typu pancakes, które przewyższały smakiem wszystko, co do tej pory jadłem rodem z naleśnikowatych. Potem bez powodzenie próbowałem wielokrotnie odtworzyć ich smak w domu, ale nigdy mi nie wychodziły tak dobrze, jak tamte. Próbowałem wersje z maślanką, bananami, a nawet z jogurtem, ale dopiero placuszki twarogowe okazały się strzałem w dziesiątkę i mogę ze spokojnym sumieniem powiedzieć, że są to najlepsze naleśniko-placuszki-racuszki, jakie w życiu jadłem.
PLACUSZKI TWAROGOWE (około 12 sztuk)
1.
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę trochę gęstszą niż na klasyczne naleśniki.Najlepiej te placuszki jeść z syropem klonowym, albo dobrym miodem, ale jakikolwiek wariant, który wam akurat smakuje, np. znam wersję z cukrem pudrem, masłem, czy lodami, jest dobry.
SMACZNEGO!!!
Naleśnik amerykański
Pancake, naleśnik amerykański lub amerykański placek, placuszek, pankejks, pankejka (ang. American pancake, flapjack, slapjack, griddle cake albo hotcake) – amerykańska wersja europejskiego naleśnika z ciasta naleśnikowego z dodatkiem środka spulchniającego (drożdży, sody lub proszku do pieczenia).
Opis
Naleśnik amerykański to mały i gruby, okrągły i płaski, miękki i pulchny placek zrobiony z średnio rzadkiego ciasta na bazie mąki, mleka i jajek, z dodatkiem środka spulchniającego, usmażony na złocisty kolor z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.
Amerykanie jedzą naleśniki na śniadanie.
Do przygotowania amerykańskich naleśników najczęściej używa się mąki pszennej, gryczanej lub kukurydzianej. Tradycyjnymi dodatkami do usmażonych naleśników są: jagody, owoce, masło razem z miodem, słodkie syropy, w tym syrop klonowy. W wersji bardziej ekskluzywnej bywa podawana bita śmietana i świeże owoce. W Ameryce gotowe naleśniki układa się w stos na talerzu, na samej górze kładzie kosteczkę masła i polewa syropem klonowym. Naleśniki amerykańskie mogą także być podawane z plasterkami chrupiącego bekonu, usmażonego oddzielnie lub na naleśniku oraz jajkami jako dodatek do dania głównego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nale%C5%9Bnik_ameryka%C5%84ski
#naleśnik