Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe – to znakomite danie na początek dnia, albo podwieczorek. Są niezwykle proste do zrobienia, a w smaku przewyższają naleśniki i pancakes.

Kiedyś w jakimś znakomitym hotelu – chyba był to jakiś Marriott zjadłem znakomite naleśniki typu pancakes, które przewyższały smakiem wszystko, co do tej pory jadłem rodem z naleśnikowatych. Potem bez powodzenie próbowałem wielokrotnie odtworzyć ich smak w domu, ale nigdy mi nie wychodziły tak dobrze, jak tamte. Próbowałem wersje z maślanką, bananami, a nawet z jogurtem, ale dopiero placuszki twarogowe okazały się strzałem w dziesiątkę i mogę ze spokojnym sumieniem powiedzieć, że są to najlepsze naleśniko-placuszki-racuszki, jakie w życiu jadłem.


Placuszki twarogowe

PLACUSZKI TWAROGOWE (około 12 sztuk)

250 g twarogu chudego z kostki (niemielonego)
60 g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczka miodu
4 łyżki mleka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta soli

1. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę trochę gęstszą niż na klasyczne naleśniki.

2. Nakładać na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię formując okrągłe placuszki i smażyć do zrumienienia z obu stron.
Gotowe!

Najlepiej te placuszki jeść z syropem klonowym, albo dobrym miodem, ale jakikolwiek wariant, który wam akurat smakuje, np. znam wersję z cukrem pudrem, masłem, czy lodami, jest dobry.

SMACZNEGO!!!

Naleśnik amerykański

Pancake, naleśnik amerykański lub amerykański placek, placuszek, pankejks, pankejka (ang. American pancake, flapjack, slapjack, griddle cake albo hotcake) – amerykańska wersja europejskiego naleśnika z ciasta naleśnikowego z dodatkiem środka spulchniającego (drożdży, sody lub proszku do pieczenia).

Opis

Naleśnik amerykański to mały i gruby, okrągły i płaski, miękki i pulchny placek zrobiony z średnio rzadkiego ciasta na bazie mąki, mleka i jajek, z dodatkiem środka spulchniającego, usmażony na złocisty kolor z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.

Amerykanie jedzą naleśniki na śniadanie.

Do przygotowania amerykańskich naleśników najczęściej używa się mąki pszennej, gryczanej lub kukurydzianej. Tradycyjnymi dodatkami do usmażonych naleśników są: jagody, owoce, masło razem z miodem, słodkie syropy, w tym syrop klonowy. W wersji bardziej ekskluzywnej bywa podawana bita śmietana i świeże owoce. W Ameryce gotowe naleśniki układa się w stos na talerzu, na samej górze kładzie kosteczkę masła i polewa syropem klonowym. Naleśniki amerykańskie mogą także być podawane z plasterkami chrupiącego bekonu, usmażonego oddzielnie lub na naleśniku oraz jajkami jako dodatek do dania głównego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nale%C5%9Bnik_ameryka%C5%84ski


#naleśnik