Polędwica wieprzowa z bananami
Polędwica wieprzowa z bananami, to klasyczny przepis mimo azjatyckich składników wywodzący się z kuchni szwedzkiej, gdzie jest znany jako “Flygande Jakob”, czyli”Latający Jakub”.
Ponoć i nazwa i sam przepis pochodzą od nazwiska jego autora, szwedzkiego pilota Ove Jacobssona i po raz pierwszy został opublikowany w 1976 roku w szwedzkim czasopiśmie “Allt om mat”.
https://kempinsky.pl/sv.wikipedia.org/wiki/Flygande_Jacob
W skład oryginalnego przepisu wchodzi pierś z kurczaka i wędzony boczek, ale ja robię ten przepis tak, jak robiła go moja mama, a ona twierdziła, że kurczak jest za suchy i uważała, że polędwica wieprzowa jest bardziej soczysta i ma w sobie więcej smaku.
Możecie oczywiście użyć tańszego kurczaka, ale wtedy dodajcie jakieś 200 g pokrojonego w kostkę i przesmażonego surowego wędzonego boczku.
Czego byście nie użyli, to przepis ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a ponieważ używa się w nim bitej śmietany, robi wrażenie niezwykle ekskluzywnego.
POLĘDWICA WIEPRZOWA Z BANANAMI (4 osoby)
700 g polędwicy wieprzowej
4 banany
400 ml śmietany kremówki (co najmniej 30%)
200 ml keczupu (ja używam Heinza łagodnego)
100 g solonych prażonych orzeszków ziemnych
- Polędwica powinna być pokrojona w ca 3 cm medaliony. Rozpłaszcz je dłonią (nie tłucz) i usmaż z obu stron aż chwycą kolor. (smaż partiami, bo inaczej patelnia straci temperaturę i polędwica puści sok – zamiast się smażyć zacznie się dusić).
- Ułóż polędwicę na spodzie sporego naczynia żaroodpornego.
- Przykryj ją pokrojonymi na talarki bananami.
- Posyp orzeszkami ziemnymi.
- UBIJ śmietanę, dodaj do niej keczup, rozmieszaj aż będzie jednolita w kolorze i przykryj polędwicę, banany i orzeszki pierzynką z bitej śmietany z keczupem.
- Wstaw na środek piekarnika i piecz w 225 stopniach przez 15 minut.
Gotowe!
Ta polędwica smakuje najlepiej z białym ryżem typu basmati.
SMACZNEGO!!!
Polędwica wieprzowa tzw. Polędwiczka
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pol%C4%99dwiczka
#kuchnia