Polędwica wieprzowa z bananami

Polędwica wieprzowa z bananami, to klasyczny przepis mimo azjatyckich składników wywodzący się z kuchni szwedzkiej, gdzie jest znany jako „Flygande Jakob”, czyli”Latający Jakub”.

 

polędwica wieprzowa z bananamiPonoć i nazwa i sam przepis pochodzą od nazwiska jego autora, szwedzkiego pilota Ove Jacobssona i po raz pierwszy został opublikowany w 1976 roku w szwedzkim czasopiśmie „Allt om mat”.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Flygande_Jacob

W skład oryginalnego przepisu wchodzi pierś z kurczaka i wędzony boczek, ale ja robię ten przepis tak, jak robiła go moja mama, a ona twierdziła, że kurczak jest za suchy i uważała, że polędwica wieprzowa jest bardziej soczysta i ma w sobie więcej smaku.

Możecie oczywiście użyć tańszego kurczaka, ale wtedy dodajcie jakieś 200 g pokrojonego w kostkę i przesmażonego surowego wędzonego boczku.

Czego byście nie użyli, to przepis ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a ponieważ używa się w nim bitej śmietany, robi wrażenie niezwykle ekskluzywnego.

 

POLĘDWICA WIEPRZOWA Z BANANAMI (4 osoby)

700 g polędwicy wieprzowej

4 banany

400 ml śmietany kremówki (co najmniej 30%)

200 ml keczupu (ja używam Heinza łagodnego)

100 g solonych prażonych orzeszków ziemnych

 

  1. Polędwica powinna być pokrojona w ca 3 cm medaliony. Rozpłaszcz je dłonią (nie tłucz) i usmaż z obu stron aż chwycą kolor. (smaż partiami, bo inaczej patelnia straci temperaturę i polędwica puści sok – zamiast się smażyć zacznie się dusić).
  2. Ułóż polędwicę na spodzie sporego naczynia żaroodpornego.
  3. Przykryj ją pokrojonymi na talarki bananami.
  4. Posyp orzeszkami ziemnymi.
  5. UBIJ śmietanę, dodaj do niej keczup, rozmieszaj aż będzie jednolita w kolorze i przykryj polędwicę, banany i orzeszki pierzynką z bitej śmietany z keczupem.
  6. Wstaw na środek piekarnika i piecz w 225 stopniach przez 15 minut.

Gotowe!

Ta polędwica smakuje najlepiej z białym ryżem typu basmati.

SMACZNEGO!!!

 

Polędwica wieprzowa tzw. Polędwiczka

Polędwiczka – część tylnej półtuszy wieprzowej – długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. Jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pol%C4%99dwiczka

#kuchnia