POLEWKA PIWNA
Pamiętam, że po raz pierwszy skosztowałem polewki piwnej w 1985 roku w słynnej restauracji Halka na Moniuszki w Łodzi, jednej z niewielu knajp za czasów PRL, która miała znakomitą staropolską kuchnię.
polewka piwna była właściwie śniadaniem, od którego swój dzień rozpoczynało wielu Polaków w XVII wieku.
To popularne kiedyś danie znamy dzięki przepisom z dawnych książek kucharskich.
W popularnej, powszedniej i ubogiej formule przyrządzano ją z cienkiego piwa, do którego wkrajano trochę chleba lub grzanek.
Książki kucharskie opisują jednak luksusową wersję tego dania. Według przepisu ze zbioru receptur powstałego w kręgu Radziwiłłów w latach osiemdziesiątych XVII wieku do piwa należało wbić cztery żółtka, wlać mleka trochę słodkiego i dodać masła kawalec.
Według ówczesnych pojęć był to już niemal wystawny posiłek.
POLEWKA PIWNA (4 osoby)
1 butelka jasnego piwa (33 cl)
25 cl mleka
25 cl słodkiej śmietanki
4 żółtka
1/2 szklanki brązowego cukru
2-3 goździki (ja ich nie używam)
kawałek kory cynamonowca (opcjonalnie)
1 laska wanilii (opcjonalnie)
1. Wlewamy piwo do garnka z przyprawami (jeśli użyjecie laskę wanilii, rozetnijcie ją wzdłuż i wyskrobcie ziarnka, po czym włóżcie je razem z laską do garnka.) i zagotowujemy.
2. Wlewamy mleko i śmietankę i podgrzewamy.
3. Ściągamy garnek z ognia i wlewamy mleko i śmietankę.
4. Zaciągamy żółtkami roztartymi z cukrem
Podajemy z pokrojonym w kostkę cukrem, albo grzankami.
SMACZNEGO!
#kuchnia
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks