POLEWKA PIWNA

Pamiętam, że po raz pierwszy skosztowałem polewki piwnej w 1985 roku w słynnej restauracji Halka na Moniuszki w Łodzi, jednej z niewielu knajp za czasów PRL, która miała znakomitą staropolską kuchnię.

polewka_piwna_1polewka piwna była właściwie śniadaniem, od którego swój dzień rozpoczynało wielu Polaków w XVII wieku.

To popularne kiedyś danie znamy dzięki przepisom z dawnych książek kucharskich.

W popularnej, powszedniej i ubogiej formule przyrządzano ją z cienkiego piwa, do którego wkrajano trochę chleba lub grzanek.

Książki kucharskie opisują jednak luksusową wersję tego dania. Według przepisu ze zbioru receptur powstałego w kręgu Radziwiłłów w latach osiemdziesiątych XVII wieku do piwa należało wbić cztery żółtka, wlać mleka trochę słodkiego i dodać masła kawalec.

Według ówczesnych pojęć był to już niemal wystawny posiłek.

 

POLEWKA PIWNA (4 osoby)

1 butelka jasnego piwa (33 cl)

25 cl mleka

25 cl słodkiej śmietanki

4 żółtka

1/2 szklanki brązowego cukru

2-3 goździki (ja ich nie używam)

kawałek kory cynamonowca (opcjonalnie)

1 laska wanilii (opcjonalnie)

 

polewka_piwna1. Wlewamy piwo do garnka z przyprawami (jeśli użyjecie laskę wanilii, rozetnijcie ją wzdłuż i wyskrobcie ziarnka, po czym włóżcie je razem z laską do garnka.) i zagotowujemy.

2. Wlewamy mleko i śmietankę i podgrzewamy.

3. Ściągamy garnek z ognia i wlewamy mleko i śmietankę.

4. Zaciągamy żółtkami roztartymi z cukrem

Podajemy z pokrojonym w kostkę cukrem, albo grzankami.

SMACZNEGO!


#kuchnia