Rostbef na Święta?

Rostbef na Święta? to moja skromna propozycja na świąteczny obiad, albo kolację. Z resztą rostbef sprawdza się na każdą okazję i z powodzeniem zastępuje naszpikowane chemią wędliny.

 

Rostbef na ŚwiętaMój przepis na rostbef jest banalnie prosty i dosłownie każdy, kto ma piekarnik w domu jest w stanie go przyrządzić bez żadnego problemu.

Mój przepis jest najprostszy z najprostszych bo oprócz soli i pieprzu nie przewiduje żadnych dodatków.

Oczywiście podstawa jest dobry kawałek mięsa, a nie wszystkie sklepy go sprzedają, więc jedyną prawdziwą pracę, jaką należy wykonać, to zlokalizowanie dobrego rostbefu i zakupienie termometru do mięs.

Cała reszta to już naprawdę bułka z masłem.

Należy jednak zaznaczyć, że rostbefu (jak wszystkie pieczenie) nie należy robić ze zbyt małego kawałka mięsa, bo zbyt szybko dochodzi i łatwo go przesuszyć.

ROSTBEF

700 g – 1000 g rostbefu

sól pieprz

  1. Opłukać i odsączyć mięso i natrzeć je solą i pieprzem.
  2. Nastawić piekarnik na 125 stopni, jeśli chcecie żeby mięso było równiutko czerwone, albo na 175 stopni jeśli chcecie, żeby miało szarą obwódkę.
  3. Piec na środku piekarnika mniej więcej godzinę na kilogram.
  4. Wyjąć i wbić termometr w najgrubszy kawałek mięsa. Jeśli chcecie mieć mięsko krwiste to odpowiednia temperatura to 60 stopni, a jeśli chcecie średniowypieczone to będzie to 65 stopni.
  5. Po osiągnięciu tej temperatury wyjąć z piekarnika i odczekać jakieś 10 minut aż soki rozejdą się równomiernie po mięsiwie.

sałatka ziemniaczana z rosbefem rostbefGotowe!

Podawać na ciepło, albo na zimno, cienko krojone z sałatką ziemniaczaną, na ciepło w grubszych plastrach z ziemniakami pure’, albo zimne w cieniutkich plasterkach, z majonezem i ogórkiem konserwowym na chlebie.

Smacznego!!!

Rostbef wołowy
Opis:

Zastosowanie
Rostbef najczęściej pieczemy, smażymy, grillujemy oraz marynujemy. Przygotowujemy z nich steki, rumsztyki lub befsztyki. Mięso najwyższej jakości używamy do przygotowania tatara.
Smak
Mięso jest soczyste, lekko twarde, ma typowy smak mięsny.
Zapach
Zapach jest świeży, aromatyczny i mięsny.
Kolor
Rostbef wołowy najwyższej jakości ma czerwony kolor. Tłuszcz ma barwę białą.
Przerost tłuszczowy
Ma on średni przerost tłuszczowy.
Pochodzenie
Jest częścią tylnej ćwierćtuszy, pozostałą po odcięciu udźca i krzyżowej. Jest to najdelikatniejszy w smaku fragment tuszy.
Struktura mięsa
Mięso obrośnięte jest widoczną błoną i warstwą tłuszczu. Ma ono drobnowłóknistą, jednolitą i soczystą tkankę mięśniową. Jest wyjątkowo delikatne i smaczne.

#rostbef