Sałatka nicejska – wariacja

Moja sałatka nicejska jest wariacją na temat klasycznej sałatki, która powinna zawierać czarne oliwki – moja natomiast zawiera zielone.

Sałatka nicejska - wariacja

Podstawą sałatki nicejskiej jest tuńczyk, sałata, pomidor i czarne oliwki, kiedy jednak ostatnio postanowiłem ją zrobić, okazało się, że moja lodówka zawierała jedynie oliwki zielone i okazało się, że w tej wersji smakuje równie wyśmienicie, co z czarnymi.

Reszta składników jest w zasadzie dowolna. Jadałem sałatki nicejski z kaparami i bez nich, z różnymi rodzajami sałaty i różnymi sosami. Kiedyś jadłem nawet wersję ze szparagami i była wyśmienita.

Dla mnie jednak podstawą sałatki nicejskiej jest mieszanka smaku słonego tuńczyka, słodkiego pomidora i chrupiącej sałaty. W tej ostatniej wersji dodałem również młode ziemniaki, ale szczerze mówiąc można się bez nich obyć.

SAŁATKA NICEJSKA (2 osoby)

1 puszka tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym

kilka liści ulubionej sałaty

2 pomidory

2 jajka ugotowane na twardo

kilka zielonych oliwek

kilka kaparów

sos koktajlowy

1.  Podrzyjcie liście sałaty i połóżcie je na talerzu.

2. Odsączcie tuńczyka i wyłóżcie go na środek talerza.

3. Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w ćwiartki i połóżcie jako godzina 12, 3, 6 i 21 na „zegarze talerza”.

4. Ćwiartki pomidorów połóżcie pomiędzy jajkami.

5. Na tuńczyka wyłóżcie kapary.

6. Wyłóżcie na talerz oliwki i polejcie wszystko obficie sosem koktajlowym (http://www.kempinsky.pl/sos-koktajlowy/)

Gotowe!

Sałatka nicejska smakuje znakomicie z tostami, albo świeżoupieczoną bagietką.

SMACZNEGO!!!

Salade niçoise (French pronunciation: [niˈswaz]) is a composed salad of tomatoes, tuna, hard-boiled eggs, Niçoise olives, andanchovies, dressed with a vinaigrette. It is served variously on a plate, platter, or in a bowl, with or without a bed of lettuce. The tuna may be cooked or canned.

The salad may include raw red peppers, shallots, artichoke hearts and other seasonal raw vegetables, but according to many sources, excludes cooked vegetables, such as green beans and potatoes, which are commonly served in variations of salade niçoise around the world. Green beans harvested in the spring, when they are still young and crisp, may be present.
https://en.wikipedia.org/wiki/Salade_ni%C3%A7oise


#kuchnia