Sałatka z pomidora i śmietany

Sałatka z pomidora i śmietany – to błyskawiczna sałatka rodem z mojego dzieciństwa, która najlepiej smakuje teraz, kiedy pomidory są cudownie słodkie.

Zupełnie zapomniałem o tej wspaniałej przystawce, aż do momentu, kiedy zobaczyłem ją przypadkowo na Facebooku i natychmiast, następnego dnia ją zrobiłem, albowiem nie jadłem jej od dzieciństwa. Sałatka z pomidora i śmietany, niby banalna, ale sprawiła, że powróciły do mnie dawno zapomniane chwile, a poza tym jest niebiańsko pyszna.

W mojej wersji, robię ją light z lekkim jogurtem typu greckiego, ale Wy róbcie ją tak, jak najlepiej Wam smakuje.


Sałatka z pomidora i śmietany

SAŁATKA Z POMIDORA I ŚMIETANY (4 osoby)

2 duże dojrzałe pomidory malinowe’

pół czerwonej, albo innej cebuli

3 łyżki stołowe lekkiego jogurtu typu greckiego, albo śmietany

szczypta soli

1. Pokrój pomidora na 16 cząstek

2. Pokrój cebule w cieniutkie półtalarki

3. Wymieszaj wszystko razem z jogurtem i przypraw solą

Gotowe

Smakuje najlepiej z kotletami mielonymi i ziemniaczkami pure, ale jest tak naprawdę wyśmienitym dodatkiem do prawie wszystkich dań kuchni polskiej, ale smakuje tez wybornie na kolację z kanapkami.

SMACZNEGO!!!

obejmuje 6 gat. jednorocznych lub wieloletnich roślin zielnych, pochodzących z Ameryki Południowej; największe znaczenie gosp. ma pomidor uprawnyL. esculentum, roślina jednoroczna, o liściach pojedynczych lub podwójnie pierzastodzielnych; kwiaty żółte, zebrane po kilka w bocznych, baldaszkowatych skrętkach; owoc — kulista lub wydłużona jagoda barwy czerwonej; po sprowadzeniu do Europy był uprawiany jako roślina ozdobna i leczn., od XIX w. rozpowszechnił się także jako roślina warzywna; owoce zawierają 10–30 mg% wit. C, 0,5 mg% β-karotenu, wit. B1 i B2, kwasy org., sole miner., czerwony barwnik likopen; spożywane są na surowo i w postaci przecierów, koncentratów, soków i in. Liczne odmiany hod. obejmują formy wysokorosnące i karłowe, wiotkie i sztywnołodygowe, o owocach różnej wielkości i kształtu, barwy czerwonej, pomarańczowej, żółtej lub różowej. W Polsce uprawiany zarówno w polu jak i w cieplarniach.
https://kempinsky.pl/encyklopedia.pwn.pl/haslo/pomidor;3960170.html

#sałatka