Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to znakomity dodatek do wędlin i pieczystych wszelakich. Mój przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a nadal genialny w smaku.

Wychowałem się na tej sałatce w Szwecji, gdzie sałatka ziemniaczana najczęściej była podawana do żeberek z grilla, ale równie pysznie smakuje do pieczonego kurczaka, a z rostbefem jest to już czysta poezja.

Sałatka ziemniaczana

 

SAŁATKA ZIEMNIACZANA (przepis podstawowy)

1,5 kg ziemniaków typu sałatkowego, które nie rozpadają się po ugotowaniu.

400 g jogurtu lekkiego typu greckiego

200 g majonezu

1 duży pęczek koperku

grubo mielony czarny pieprz

1. Ugotować ziemniaki w słonej wodzie i pokroić je w kostkę po ostygnięciu

2. Dodać jogurt, majonez, posiekany koperek i grubo zmielony pieprz i wymieszać.

Gotowe!!!

Do wersji podstawowej można według ochoty i nastroju dodawać najróżniejsze dodatki takie, jak rzodkiewka, kapary, kiszone ogórki, albo ogórki w occie, jabłko, por itp, etc.

SMACZNEGO!!!

Sałatka

Sałatka – potrawa sporządzana głównie ze świeżych warzyw, często z dodatkiem innych składników, także poddanych uprzednio obróbce cieplnej, oraz przypraw, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, oliwy, śmietany czy specjalnych sosów (dressingów).

Sałatka jarzynowa z ugotowanych warzyw i jaj z dodatkiem ogórka kiszonego, groszku zielonego i majonezu na Górnym Śląsku jest znana pod nazwą szałot.

Na północy Polski znana jest sałatka kaszubska, na którą składają się filety śledziowe, gotowane ziemniaki, cebula, kiszone ogórki, rodzynki, koper, kwaśna śmietana i przyprawy.

Kuchnie świata znają wiele rodzajów sałatek, opartych na różnorodnych składnikach, głównie warzywnych, choć podstawę sałatki mogą stanowić także makarony, ryż, kasze itp., a dodatek sery, mięsa, ryby i owoce morza, grzyby, orzechy i ziarna, grzanki (np. w Caesar salad) i in. Dodatki są niekiedy wyszukane i drogie, jak np. pochodzące z Ameryki Południowej serca palmowe.

Dodatkiem do sałatek (a w wersji deserowej także głównym składnikiem) mogą być owoce świeże lub w syropie i bakalie.

Tzw. zielona sałatka (green salad) składa się głównie z liści sałaty i warzyw liściastych i podawana jest najczęściej z sosem winegret.

Większość sałatek jest serwowana na zimno, choć w niektórych regionach, jak np. w południowych Niemczech, istnieją odmiany podawane na gorąco.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Sa%C5%82atka


#salatka