Schab pieczony z sosem śliwkowym

Schab pieczony z sosem śliwkowym – to bardzo prosty przepis kuchni staropolskiej. W formie rzymskiej schab sam się robi a sos jest niezwykle prosty.

Pamiętam, że za głębokiej komuny w latach 80tych ten schab był znakomicie przyrządzany w kultowej restauracji Halka w Łodzi, w jednym z niewielu miejsc gdzie dało się zjeść przyzwoitego w tamtych szaromrocznych czasach.

W formie rzymskiej mięsko robi się samo i wychodzi soczyste, a sos ukręca się dosłownie w dwie minuty.

 

Schab pieczony z sosem śliwkowym

 

Schab pieczony z sosem śliwkowym

1 kg schabu w całości

1 duża cebula

1 średnia marchewka

do sosu:

2 – 3 łyżki stołowe powideł śliwkowych

1/2 szklanki wody

1. Posolony i popieprzony schab obsmażamy kilka minut po każdej stronie na oleju na mocno rozgrzanej patelni tak, żeby się zarumienił i nabrał pięknego koloru.

2. Obraną cebulę kroimy w ósemki, a marchewkę w plasterki.

3. Formę rzymską moczymy 30 minut w wodzie, żeby nie popękała. Wyściełamy warzywami spód, po czym kładziemy na nich mięso. (Jeśli nie macie formy, zróbcie mięso w rękawie – efekt będzie podobny).

4. Deglasujemy patelnię wodą, żeby nie stracić pysznego smaku i polewamy zawartością mięso.

5. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy godzinę. (Jeśli używacie formy rzymskiej to do zimnego piekarnika w rękawie może być do nagrzanego, ale wtedy czas pieczenia się trochę skróci.)

6. Pozwalamy mięsu odpocząć w formie 20 minut, po czym wyjmujemy je na deskę, a zawartość przelewamy przez sito do rondelka. Dodajemy dwie, trzy łyżki stołowe powideł i słodzimy i solimy do smaku. Po wymieszaniu i zagotowaniu sos jest gotowy.

7. Pokroić schab w plastry i podawać z ulubionym dodatkiem.

GOTOWE!

W staropolskim przepisie pieczeń te jadło się z kaszą gryczaną, mi natomiast smakuje ona najlepiej z minirösti, ale można jeść z czym się lubi: z kaszą perłową, albo tłuczonymi ziemniakami.

SMACZNEGO!!!!

 

Rösti

Mini Rosti to produkt mający swoje korzenie w kuchni szwajcarskiej. Minis to pyszne chrupiące mini placuszki ziemniaczane wykonane z tartych gotowanych ziemniaków, które są delikatnie przyprawione cebulką. Są bardzo bardzo chrupiące zarówno z pieca jak i patelni. Są łatwe do przygotowania i mają szereg zastosowań w kuchni , zarówno jako mały posiłek z sałatką, jak i obfite danie u boku mięsa.
http://www.aviko.pl/doc_95.html


#schab