SOCZEWICA PO KATALOŃSKU
Trochę ostatnio zaniedbałem kulinarną część Bloga. Śpieszę się więc trochę naprawić ten stan rzeczy.
Dziś proponuję błyskawiczne danie jednogarnkowe rodem z hiszpańskiej Katalonii – soczewicę po katalońsku.
Zwolennicy fasolki bo bretońsku i innych eintopfów powinni być zachwyceni.
Danie jest błyskawiczne w przygotowaniu, sycące i jak każdy eintopf ma to do siebie, że można od razu ugotować cały gar, a nadmiar zamrozić.
SOCZEWICA PO KATALOŃSKU (6 – 8 porcji)
3 szklanki (~400 g) zielonej soczewicy
500 g surowego, wędzonego boczku
1 kiełbaska chorizo (hiszpańska mocno paprykowana kiełbasa – ja kupuję bardzo dobrą robioną dla Auchan w Auchan.)
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
1 łyżka stołowa słodkiej mielone papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
sól, pieprz i szczypta cukru do smaku
1. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka, zalej wodą i posól – gotuj ca: 15 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana.
2. Pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki. Podsmaż na oliwie.
3. Wyjmij boczek i kiełbasę z patelni i zeszklij na niej pokrojoną w sporą kostkę cebulę.
4. Kiedy soczewica się ugotuje, odcedź ją, dorzuć do niej kiełbasę, boczek, cebulę, puszkę pomidorów, i wciśnij czosnek. Dolej ewentualnie wody, żeby całość miała konsystencję gęstego gulaszu, dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem.
Podawaj np. ze świeżą bagietką.
SMACZNEGO!!!!
#Kulinaria #soczewica
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks