Spaghetti z kotletami mielonymi

Spaghetti z kotletami mielonymi – to wbrew pozorom klasyczne danie domowej kuchni szwedzkiej, w którym w oryginale występują kulki mięsne.

Niedawno czytając jakiś szwedzki kryminał, pojawiło się w nim mimochodem Spaghetti z kotletami mielonymi, czyli spaghetti z kulkami mięsnymi, szwedzkimi kottbullar i to przypomniało mi jak popularnym daniem jest ono w domowej kuchni szwedzkiej i jakie jest pyszne.

 

Spaghetti z kotletami mielonymi

 

Spaghetti z kotletami mielonymi

Kottbullar to absolutna klasyka szwedzkiej kuchni – można je u nas nawet zjeść w IKEi i zaganiane mamy w Szwecji często podają je z włoskim spaghetti i keczupem.

To wyjątkowo proste i smaczne danie, które w naszych warunkach najlepiej zrobić z kotletami mielonymi, albo własnoręcznie zrobionymi klopsikami, albowiem te mrożone z IKEi pozostawiają wiele do życzenia w kwestii smaku.

Ja robię po prostu tak, że biorę kilka kotletów mielonych, każdy dzielę na czworo i obsmażam na maśle na patelni, po czym dorzucam na patelnię ugotowane spaghetti z odrobiną wody spod jego gotowania.

Na talerzu polewam dobrym keczupem i to błyskawiczne i przepyszne danie jest gotowe.

SMACZNEGO!!!

 

Köttbullar

Köttbullar – usmażone lub upieczone niewielkie mięsne kulki z mielonego mięsa wołowego lub wołowowieprzowego, bywa że z dodatkiem jagnięciny. Przypominają znane w polskiej kuchni klopsiki, ale są od nich mniejsze, mają w przybliżeniu wielkość orzecha włoskiego. Tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttbullar


#Spaghetti