Surströmming szwedzkie kiszone śledzie
Surströmming to szwedzkie kiszone śledzie, które śmierdzą wręcz kosmicznie, ale równocześnie są niezwykle smaczne, szczególnie pod zimną wódeczkę.


Surströmming szwedzkie kiszone śledzie
W ramach ciekawostek kulinarnych chciałem wam dzisiaj opowiedzieć o surströmming – szwedzkich kiszonych śledziach, których smród, kiedy się otwiera puszkę, jest tak nieziemski, że da się tylko porównać z kanalizacją, która wybiła w domu.
O smrodzie tym chodzą w Szwecji legendy i w związku z tym śledzie te są postrzegane, jako jedzenie prawdziwych twardzieli. A ponieważ najtwardsi Szwedzi pochodzą z północnej Szwecji, to właśnie tam spożywa się ich najwięcej.
Na śledzie te jest także w Szwecji sezon, wypada on pod koniec lata i wyprawia się wtedy Surströmmingskivor, rodzaj party na świeżym powietrzu, gdzie je się te śledzie i pije dużo wódki i piwa.
Pomimo krążących legend o tym przysmaku, tych, którzy naprawdę go jedli jest stosunkowo niewiele, ale ja należę do jednych z nich, co więcej jestem także wielkim admiratorem tego delikatesu. Jadłem go kilka razy i za każdym razem smród przy otwieraniu puszki był odrzucający, ale szybko się ulotnił, a smak tego śledzia mogę zapewnić, że jest nadzwyczajny.
Więc jeśli gustujecie w perwersyjnych przyjemnościach i macie mocne nerwy polecam wam koniecznie spróbować tego wspaniałego dania – ale koniecznie na dworze.
Surströmming
Surströmming (szw. kiszony śledź) – szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku.
https://pl.wikipedia.org/wiki
#surströmming #kiszonesledzie