Surströmming szwedzkie kiszone śledzie

Surströmming to szwedzkie kiszone śledzie, które śmierdzą wręcz kosmicznie, ale równocześnie są niezwykle smaczne, szczególnie pod zimną wódeczkę.

Surströmming szwedzkie kiszone śledzie

Surströmming szwedzkie kiszone śledzie

W ramach ciekawostek kulinarnych chciałem wam dzisiaj opowiedzieć o surströmming – szwedzkich kiszonych śledziach, których smród, kiedy się otwiera puszkę, jest tak nieziemski, że da się tylko porównać z kanalizacją, która wybiła w domu.

O smrodzie tym chodzą w Szwecji legendy i w związku z tym śledzie te są postrzegane, jako jedzenie prawdziwych twardzieli. A ponieważ najtwardsi Szwedzi pochodzą z północnej Szwecji, to właśnie tam spożywa się ich najwięcej.

Na śledzie te jest także w Szwecji sezon, wypada on pod koniec lata i wyprawia się wtedy Surströmmingskivor, rodzaj party na świeżym powietrzu, gdzie je się te śledzie i pije dużo wódki i piwa.

Pomimo krążących legend o tym przysmaku, tych, którzy naprawdę go jedli jest stosunkowo niewiele, ale ja należę do jednych z nich, co więcej jestem także wielkim admiratorem tego delikatesu. Jadłem go kilka razy i za każdym razem smród przy otwieraniu puszki był odrzucający, ale szybko się ulotnił, a smak tego śledzia mogę zapewnić, że jest nadzwyczajny.

Więc jeśli gustujecie w perwersyjnych przyjemnościach i macie mocne nerwy polecam wam koniecznie spróbować tego wspaniałego dania – ale koniecznie na dworze.

Surströmming

Surströmming (szw. kiszony śledź) – szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku.

 
Duża ilość soli jest wykorzystywana do zapobiegania gnicia ryby. Proces fermentacji trwa co najmniej 6 miesięcy co daje lekko słonawy posmak ryby i charakterystyczny silny zapach i nieco kwasowy smak.
 
Kiedy puszka z zawartością jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań, świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najbardziej wstrętnych zapachów spośród dań na świecie, nawet bardziej niż podobne fermentowane rybne dania takie jak Koreańskie hongeohoe albo Japońskie kusaya
 
Jedzenie surströmming
Surströmming jest często jedzony z rodzajem chleba zwanym tunnbröd (cienki chleb). Kromki smaruje się, a na wierzch kładzie się posiekaną cebulę (zwykle czerwoną) i ugotowane ziemniaki w plastrach, bądź przygotowaną z ziemniaków pastę.
 
Całą rybę wyciąga się z puszki i rozcina wzdłuż. Wnętrzności należy usunąć (włączając ciemnoszarą ikrę), a rybę otworzyć jak książkę. Czerwone mięso należy zgnieść widelcem i oddzielić od ości. W małych kawałkach układać na kanapce. Ostatnim niezbędnym dodatkiem jest gęsta kwaśna śmietana (szw. gräddfil) albo jej francuski odpowiednik crème fraîche. Miękki tunnbröd następnie składa się albo zwija, z chrupiącej odmiany zaś robi się kanapkę.
 
Kanapka z surströmming jest tradycyjnie podawana ze szklanką mleka albo z kieliszkiem wódki.
https://pl.wikipedia.org/wiki

#surströmming #kiszonesledzie