Svíčková na Smetaně
Svíčková na Smetaně (Rumsztyk w śmietanie) – to jedno ze sztandarowych dań kuchni czeskiej i jedna z moich ulubionych czeskich potraw.
Kiedy w Polsce mówi się o tym daniu, to często błędnie mówi się o polędwicy wołowej, a Svíčková na Smetaně choć teoretycznie jest to polędwica w śmietanie, to nie chodzi tu raczej o polędwicę właściwą czyli środkową część wołu. Czesi używają raczej „polędwicy” zadniej czyli rumsztyku na której składa się część biodrowa i krzyżowa, a nawet ligawy.
Czeska wołowina w śmietanie to danie najbliższe polskiej Sztufadzie. Kluczową sprawą jest nadziewanie wołowiny słoniną, co powoduje, że pomimo długiego duszenia jest ona bardzo soczysta. Aby łatwiej nią nadziewać, można słoninę przed pokrojeniem w słupki najpierw trochę zamrozić.
Znam przepisy, w których używa się pasternaku, goździków, ziela angielskiego itp. i tak naprawdę każdy region, każda restauracja, każdy dom, ma własny przepis na tę pyszną potrawę. Poza tym w najbardziej klasycznej wersji wołowina powinna najpierw być zamarynowana w occie i soku brzoskwiniowym przez dwa dni, ja natomiast podaje szybki przepis dla ułatwienia sprawy.
Jeszcze jedną osobliwością, która powoduje, że Svíčková jest potrawą wyjątkową, to to, że podaje się ją z kleksem bitej śmietany i dżemem borówkowym – ta kombinacja smaków wytrawnych, słonych, kwaśnych i słodkich czyni tą wołowinę, absolutnym pokarmem Bogów.
Svíčková na Smetaně (Rumsztyk w śmietanie)
0,7 kg mięsa wołowego (cz. biodowa, krzyżowa, ligawa i ewentualnie cz. zrazowa)
100 g słoniny – 75 gr pokrojonej w słupki, a 25 gr w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
1 – 2 marchwie pokrojone w kostkę
1 pietruszka pokrojona w kostkę
1 gałązka selera naciowego porkojonego w plasterki
5 ziaren pieprzu czarnego
szczypta tymianku
1 bulionetka wołowa
250 ml wody
250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki stołowe mąki
pół cytryny
-
- 1. Mięso nakłuć z obu stron i nadziać słoniną pokrojoną w słupki.
- 2. Resztę słoniny roztapiamy na dużej patelni (może być rondel). Usunąć skwarki. Mięso obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron i wyjąć je.
- 3. Na tym samym tłuszczu przesmażyć marchew, pietruszkę i seler.
- 4. Mięso położyć na smażących się warzywach, obłożyć je cebulą i przyprawami. Podlać wodą lub bulionem i dusić około 1,5 godz. na małym ogniu.
- 5. Usunąć mięso, a sos z warzywami przetrzeć przez sito albo zmiksować na gładko, usuwając wcześniej liście laurowe i pieprz.
- 6. Sos wlać z powrotem na patelnię i dodać do niego śmietanę rozmieszaną z mąką.
- 7. Mięso jeszcze chwilę dusić w sosie. Później wyjąć, pokrajać i polać sosem.
Gotowe!
Polędwicę w śmietanie podaje się z moimi ukochanymi Knedlikami, które doskonale chłoną sos. Ja najbardziej uwielbiam kaelowarskie, ale w Polsce gotowe można chyba tylko kupić bułczane. Od biedy można knedliki zastąpić pampuchami.
Każdą porcję podajemy z kleksem bitej śmietany, plasterkiem cytryny i dżemem borówkowym.
SMACZNEGO!!!
#kuchniaczeska