Svíčková na Smetaně

Svíčková na Smetaně (Rumsztyk w śmietanie) – to jedno ze sztandarowych dań kuchni czeskiej i jedna z moich ulubionych czeskich potraw.

Kiedy w Polsce mówi się o tym daniu, to często błędnie mówi się o polędwicy wołowej, a Svíčková na Smetaně choć teoretycznie jest to polędwica w śmietanie, to nie chodzi tu raczej o polędwicę właściwą czyli środkową część wołu. Czesi używają raczej „polędwicy” zadniej czyli rumsztyku na której składa się część biodrowa i krzyżowa, a nawet ligawy.

Czeska wołowina w śmietanie to danie najbliższe polskiej Sztufadzie. Kluczową sprawą jest nadziewanie wołowiny słoniną, co powoduje, że pomimo długiego duszenia jest ona bardzo soczysta. Aby łatwiej nią nadziewać, można słoninę przed pokrojeniem w słupki najpierw trochę zamrozić.

Znam przepisy, w których używa się pasternaku, goździków, ziela angielskiego itp. i tak naprawdę każdy region, każda restauracja, każdy dom, ma własny przepis na tę pyszną potrawę. Poza tym w najbardziej klasycznej wersji wołowina powinna najpierw być zamarynowana w occie i soku brzoskwiniowym przez dwa dni, ja natomiast podaje szybki przepis dla ułatwienia sprawy.

Jeszcze jedną osobliwością, która powoduje, że Svíčková jest potrawą wyjątkową, to to, że podaje się ją z kleksem bitej śmietany i dżemem borówkowym – ta kombinacja smaków wytrawnych, słonych, kwaśnych i słodkich czyni tą wołowinę, absolutnym pokarmem Bogów.

 

Svíčková na Smetaně (Rumsztyk w śmietanie)

 

Svíčková na Smetaně (Rumsztyk w śmietanie)

0,7 kg mięsa wołowego (cz. biodowa, krzyżowa, ligawa i ewentualnie cz. zrazowa)

100 g słoniny – 75 gr pokrojonej w słupki, a 25 gr w kostkę

1 cebula pokrojona w kostkę

1 – 2 marchwie pokrojone w kostkę

pietruszka pokrojona w kostkę

1 gałązka selera naciowego porkojonego w plasterki

5 ziaren pieprzu czarnego

listki laurowe

szczypta tymianku

1 bulionetka wołowa

250 ml wody

250 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki stołowe mąki

pół cytryny

 

 

    • 1. Mięso nakłuć z obu stron i nadziać słoniną pokrojoną w słupki.
    • 2. Resztę słoniny roztapiamy na dużej patelni (może być rondel). Usunąć skwarki. Mięso obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron i wyjąć je.
    • 3. Na tym samym tłuszczu przesmażyć marchew, pietruszkę i seler.
    • 4. Mięso położyć na smażących się warzywach, obłożyć je cebulą i przyprawami. Podlać wodą lub bulionem i dusić około 1,5 godz. na małym ogniu.
    • 5. Usunąć mięso, a sos z warzywami przetrzeć przez sito albo zmiksować na gładko, usuwając wcześniej liście laurowe i pieprz.
    • 6. Sos wlać z powrotem na patelnię i dodać do niego śmietanę rozmieszaną z mąką.
    • 7. Mięso jeszcze chwilę dusić w sosie. Później wyjąć, pokrajać i polać sosem.

 

Gotowe!

Polędwicę w śmietanie podaje się z moimi ukochanymi Knedlikami, które doskonale chłoną sos. Ja najbardziej uwielbiam kaelowarskie, ale w Polsce gotowe można chyba tylko kupić bułczane. Od biedy można knedliki zastąpić pampuchami.

Każdą porcję podajemy z kleksem bitej śmietany, plasterkiem cytryny i dżemem borówkowym.

SMACZNEGO!!!


#kuchniaczeska